Na stav našich železníc sa už sťažujú aj Česi. Sme podfinancovaní, uviedol riaditeľ ŽSR

ta3/dp
28.3.2023 21:12

Na stav našich železníc sa už sťažujú aj České dráhy. Vrcholom bolo pre Čechov vykoľajenie Pendolina pri Žiline. Čakáme na Slovensku na nešťastie?

havrila.jpg
TA3

Generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky Miloslav Havrila v relácii Téma dňa uviedol, že v piatok dostal list od českých kolegov. "Prekvapilo ma to. Výhrady mali k nehode Pendolina a poukázali aj na nevyhovujúci stav trate, kde sú prevádzkované jednotky českého dopravcu," dodal. 

Problémom sú financie

Problémom je aj nedostatok financií. Železnice niekoľko rokov poukazujú na dlhodobý stav podfinancovania zo strany štátu. "Je to otázka 30 rokov dozadu," skonštatoval.  

Ďalšími hosťami v relácii Téma dňa boli Erik Tomáš (Hlas-SD), Peter Cmorej (SaS), Peter Visolajský a Marián Kollár. Celú reláciu nájdete v archíve.

Havrila povedal, že "bezpečnosť je prvoradá". "Na ministerstve dopravy máme silnú podporu. V posledných rokoch sa tam hľadajú riešenia na splnenie rýchlostných parametrov a modernizácie tratí."

"Našou povinnosťou je vykonávať kontroly, kedy hodnotíme stav trati. Zavádzame aj obmedzenia traťových rýchlostí," vysvetlil Havrila.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok