Oplachujete vajíčka pred varením? Z tohto dôvodu to viac už neurobíte

TA3/zm
6.4.2023 08:00

Mnohé prísady do varenia sa pred použitím umývajú a niekto oplachuje dokonca i vajíčka, hoci sa varia v škrupinke. No keď zistíte, čo tým môžete spôsobiť, viac to neurobíte.

Oplachujete vajíčka pred varením? Z tohto dôvodu to viac už neurobíte
Freepik

Niektoré potraviny sú náchylné na nečistoty a baktérie, tak sa pred varením umývajú. Aj taká ryža sa preplachuje, niekto zas opláchne mäso a dokonca sa nájdu aj takí, ktorí umývajú vajíčka. To však nie je celkom dobrý nápad.

Špinavé vajíčka

Dôvod, prečo niektorí ľudia oplachujú vajíčka, napriek tomu, že sa varia v škrupinke, ktorá sa potom zlúpne, je, že sú častokrát špinavé od pierok či iných nečistôt v kurníku. Voda, v ktorej sa varili, sa síce vylieva, vajíčka ošúpu, ale pre lepší pocit skrátka občas vajce opláchneme pod prúdom vody. To im však môže uškodiť.

Význam škrupinky

Škrupinka na vajíčku je síce krehká, no zdá sa dostatočne pevná na to, aby sa nič nedostalo do vnútra, kde sa skrýva bielok a žĺtok. Nie je to celkom pravda, pretože aj škrupinka má malé spóry, cez ktoré sa do vnútra dokážu mikro kvapky vody dostať. Navyše, povrch chráni kutikula, čo je voľným okom neviditeľná bariéra proti prenikaniu vzduchu a baktérii do vnútra vajíčka. Umývaním ju však narušíte. A čo hrozí?

Okamžite spotrebujte

Ak máte vo zvyku čerstvo kúpené vajíčka opláchnuť, napríklad od prilepených pierok, a potom ich odložiť do chladničky, je to to najhoršie, čo môžete urobiť. Keďže ste vodou narušili ochrannú bariéru, očistené vajíčko je oveľa náchylnejšie na rýchle skazenie. Vajcia sa môžu kontaminovať od iných potravín v chladničke, no bezpochyby sa skracuje ich životnosť, teda spotreba. Preto, ak sa neviete zvyku oplachovania zbaviť, robte to až vtedy, keď sa ich chystáte uvariť. Za tú krátku chvíľu by sa nemalo stať nič, čo by sa cez poškodený povrch dostalo dovnútra.

Horúca voda dezinfikuje

Treba si tiež uvedomiť, že čokoľvek by sa na škrupinke nachádzalo, tieto nečistoty a prípadné baktérie zničí vriaca voda. Nie je preto dôvod na oplachovanie vajíčok vopred.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok