Stúpajúce teploty spôsobujú, že žaby hromadne migrujú k vode. Ochranári im pomáhajú

ta3
28.3.2023 18:25

Žaby hromadne opäť opúšťajú zimoviská v lesoch a migrujú k najbližším vodným plochám, aby tam nakládli vajíčka. Často im však trasu pretína cesta a pod kolesami áut tak hynú stovky zákonom chránených jedincov. Vďaka ochranárom a dobrovoľníkom im pomáhajú záchytné zábrany. Pri Púchove už zachránili tisícky jedincov.

Pri jarnej migrácii pomáhajú žabám prekonávať najnebezpečnejšie úseky ciest profesionálni ochranári a dobrovoľníci.

Jedna z najväčších migračných trás je pri Púchove. Ročne tiahne frekventovaným úsekom cesty cez tritisíc jedincov. Ochrannú plachtu natiahli na takmer 300-metrový úsek. Spodok zahrnuli vrstvou zeminy.

Matej Hudák, strážca CHKO Strážovské vrchy: "Pretože ropuchy, ako vieme, sa vedia veľmi dobre podhrabávať, preto potrebujeme kus tej plachty dostať aj pod zem."

Obojživelníky, väčšinou v noci, zbierajú do vedier. Potom ich z nich vyložia na druhú stranu cesty, prípadne ku jazeru, aby nenarušili ich prirodzený cyklus.

V lokalite pri Púchove žije predovšetkým zákonom chránená ropucha bradavičnatá, ktorá nakladie približne 2000 vajíčok. Žubrienky sú v rybníkoch až do dospelosti, kedy sa opäť vracajú späť do lesa.

Témy: Púchov

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok