Mjanmar rozpustil Národnú ligu pre demokraciu, ktorú vedie Do Aun Schan Su Ťij

TA3 ČTK
28.3.2023 17:18

Mjanmarská vojenská vláda v utorok rozpustila bývalú vládnu Národnú ligu pre demokraciu (NLD), ktorú vedie väznená držiteľka Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij.

Mjanmar rozpustil Národnú ligu pre demokraciu, ktorú vedie Do Aun Schan Su Ťij
TASR/AP

NLD je medzi štyridsiatkou politických strán, ktoré nesplnili termín a podmienky registrácie do volieb, ktorých vypísanie vojenská junta sľúbila, ale ktoré podľa kritikov nebudú mať žiadnu dôveryhodnosť.

Agentúra Reuters už pred týmto oznámením informovala, že NLD nie je podľa barmských médií na zozname strán, ktoré štátna volebná komisia zaregistrovala k voľbám. NLD uviedla, že sa nebude zúčastňovať na tom, čo označuje za nelegitímne voľby.

Spravodajský server The Guardian pred oznámením volebnej komisie napísal, že NLD hrozí rozpustenie, pretože strana sa odmietla podriadiť novému prísnemu registračnému zákonu, ktorý zaviedla barmská junta. Tá sa v krajine chopila moci pri vojenskom prevrate vo februári 2021, kedy zvrhla vládu NLD a Do Aun Schan Su Ťij.

Barma je svedkom rastúceho počtu stretov medzi armádou a povstaleckými skupinami, z ktorých mnohé bojujú za práva etnických menšín. Tento rok vo februári vojenská vláda v nepokojných častiach krajiny vyhlásila stanné právo. Ide o 37 lokalít, kde armáda zvádza intenzívne boje s povstalcami, ktorí sa hlásia k etnickým menšinám alebo prodemokratickým silám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok