Suchý február, nesladký apríl: Po abstinencii je tu ďalšia výzva, zriecť sa cukru

TA3/zm
1.4.2023 10:00

Výzvu nepiť počas celého februára ste iste zachytili, internetom sa šíri už niekoľko rokov, zvyčajne vždy v najkratší mesiac roka. Cieľom je vydať sa na cestu zdravšieho životného štýlu. A po suchom februári prichádza ďalší mesiac s novou výzvou. Zriecť sa sladkého.

Suchý február, nesladký apríl: Po abstinencii je tu ďalšia výzva, zriecť sa cukru
Freepik

Nesladký apríl je iniciatíva, ktorá je celkom jasná. Počas celého mesiaca by ste nemali jesť cukor. Odmenou môže byť aj štíhlejšia postava.

Kalórie v alkohole

Hoci suchý február nie je prioritne o chudnutí, ak ste ho držali a vydržali celý mesiac nevypiť žiaden alkohol, zrejme ste čo to zhodili. Alkohol jednak povzbudzuje chuť na jedlo, no sám o sebe je plný prázdnych kalórii. Navyše, v tele sa zadržiava voda, čo tiež vedie k pocitu nafúknutia.

Nielen sladkosti

Výzva nesladkého apríla bude mať na telo podobný vplyv ako suchý február. Zníženie kalorického príjmu povedie nielen k chudnutiu. Rafinovaný cukor je novodobý jed a keď sa ho zrieknete, telo prejde očistou a budete cítiť oveľa viac energie. Nestačí však nejesť sladkosti, cukor je skrytý v oveľa väčšom množstve potravín. A tak, ak sa chcete do tejto výzvy zapojiť, začnite tým, že sa poriadne pozriete na potraviny, ktoré máte doma.

Prirodzené sacharidy

Najskôr sa pozrime na potraviny, ktoré obsahujú prirodzene sacharidy, no tých sa výzva nesladkého apríla netýka. Cukor v ovocí je v poriadku, rovnako ako sacharidy v celozrnnom pečive. Bez nich by nebola strava vyvážená. Báť sa nemusíte ani príloh ako je ryža či zemiaky.

Zakázané potraviny

Z jedálneho lístka by ste počas začínajúce mesiaca mali vyradiť dochutené potraviny. Veľmi často sa to týka mliečnych výrobkov, napríklad ovocných jogurtov alebo nápojov. Mimochodom, sladené limonády sú nasledujúcich tridsať dní rovnako tabu. Povolená je voda, minerálka a nesladený čaj. Pozor si dajte aj na cereálne tyčinky, ktoré ani zďaleka nie sú také zdravé ako sa tvária. Na zozname potravín, ktorých sa v apríli treba zriecť, je aj niekoľko dochucovadiel. Kečupy, kupované marinády či dresingy sú zvyčajne rovnako plné cukru, hoci ich chuť nie je prvoplánovo sladká. Vyhnúť by ste sa mali aj polotovarom a hotovým kupovaným jedlám. V tých rovnako neviete vyhodnotiť podiel sacharidov a zvyčajne ich je dosť, pretože sú aj konzervantom, aby jedlo vydržalo dlhšie čerstvé. Samozrejme, čo asi netreba ani menovať, najbližší mesiac sa veľmi netešte na čokoládu či koláče. 

Témy: cukor
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok