Ruský súd vymeral dva roky väzenia mužovi, ktorého dcéra namaľovala protivojnový obrázok

TA3 ČTK
28.3.2023 15:19

Ruský súd uložil dvojročný trest väzenia Rusovi Alexejovi Moskaljovovi, ktorého dcéra namaľovala obrázok s protivojnovou tematikou. Moskaljov ale krátko pred vynesením rozsudku utiekol z domáceho väzenia a v súdnej sieni tak nebol prítomný, uviedla podľa portálu Meduza hovorkyňa súdu.

Spoveď ruských väzňov. Aké pravidlá pre nich platia na bojisku a v armáde?
TASR/AP

Moskaljov je otec samoživiteľ a jeho dcéru úrady umiestnili do detského domova. "Dnes bol ohlásený rozsudok, ale obžalovaný nebol prítomný, pretože v utorok v noci utiekol," povedala hovorkyňa súdu. Prítomní v súdnej sieni na túto informáciu reagovali potleskom. Advokát odsúdeného Vladimir Bilinenko povedal, že o úteku svojho klienta sa dozvedel až spoločne s ostatnými.

Predtým Moskaljovovi podporovatelia, ktorí dorazili na vynesenie rozsudku, upozornili, že súd prerokoval prípad nezvyčajne rýchlo, a to za jediný deň počas pondelka. Moskaljov pri pondelkovom zasadnutí súdu v záverečnej reči vyhlásil, že má negatívny postoj k "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine. 

Termínom "špeciálna vojenská operácia" ruské vedenie označuje vojenskú inváziu do susedného štátu, ktorú Moskva začala vlani vo februári s argumentom, že Ukrajinu treba "denacifikovať" a odstrániť nebezpečenstvo, ktoré podľa Kremľa predstavuje pre Rusko.

Moskaljovova dcéra Maša namaľovala na jar počas výtvarnej výchovy obrázok, na ktorom je ukrajinská vlajka s nápisom "Sláva Ukrajine" a ruská vlajka, na ktorej stojí "Nie vojne, Putinovi". Na obrázku je aj žena, ktorá drží za ruku dievčatko a dlaňou sa snaží zastaviť rakety letiace zo smeru Ruska. Potom, čo vedenie školy informovalo políciu, bol Moskaljov obvinený z diskreditácie ruskej armády kvôli príspevku na sociálnych sieťach. Tento mesiac bol zadržaný a umiestnený do domáceho väzenia a jeho dcéra do detského domova.

Témy: Sud Väznica
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok