Rusko uviedlo, že prvýkrát zostrelilo z Ukrajiny vypálenú riadenú strelu GLSDB

ta3 ČTK
28.3.2023 15:01

Ruská protivzdušná obrana prvýkrát zachytila riadenú strelu GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), ktorú vypálila ukrajinská armáda. Podľa agentúry TASS to v utorok oznámilo ministerstvo obrany v Moskve. Dodávky rakiet tohto typu, ktoré majú vďaka doletu až 150 kilometrov schopnosť zasahovať ciele hlboko v tyle nepriateľa, prisľúbili Ukrajine vo februári Spojené štáty.

ISW: Putin sa snaží o celkové víťazstvo na Ukrajine, vsádza na preťahovanie vojny
TASR/AP

"Počas dňa bolo prostriedky protivzdušnej obrany zachytených osemnásť striel zo salvových raketometov HIMARS a jedna riadená strela GLSDB," uviedol na pravidelnom brífingu hovorca ruského ministerstva Igor Konašenkov.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť. Rusko opakovane tvrdí, že jeho protivzdušná obrana je schopná zostreľovať strely z raketometov HIMARS. Mnoho analytikov to však spochybňuje.

Spojené štáty oznámili dodávku striel GLSDB Ukrajine začiatkom februára. Vtedy neuviedli, kedy sa odovzdanie týchto moderných zbraní uskutoční.

Strely GLSDB je možné odpaľovať zo systémov HIMARS či M270, ktorými ukrajinská armáda v počte niekoľkých desiatok kusov disponuje už od minulého roka. Ukrajina do nich mala až doteraz k dispozícii iba strely s dosahom asi 80 kilometrov.

V boji doteraz neotestované strely GLSDB, ktoré dosahujú dlhší dolet pomocou prídavných krídiel, vyvinul americký Boeing v spolupráci so švédskym koncernom SAAB. Ich výhodou je relatívne nízka cena 40-tisíc dolárov, nevýhodou naopak nižšia rýchlosť, ktorá strely robí zraniteľnejšie voči protivzdušnej obrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok