V Lisabone došlo k útoku na islamské centrum. Incident si vyžiadal viacero obetí a zranených

ta3 ČTK
28.3.2023 13:45

Pri utorkovom útoku na islamské centrum v Lisabone zomreli dvaja ľudia. Napísala to agentúra Reuters s odkazom na vyhlásenie polície. Podľa stanice CNN Portugal bol po incidente zadržaný jeden Afganec, k národnosti zadržaného muža sa však polícia nevyjadrila. Motív činu nie je zatiaľ jasný, prešetruje ho protiteroristická polícia, uviedla CNN Portugal.

"Pri útoku bolo zranených viac ľudí a zatiaľ zomreli dve osoby," uviedla vo vyhlásení portugalská polícia. Podľa nej sa jej hliadka dostavila na miesto útoku, kde našla muža s veľkým nožom. Muž nereagoval na výzvy policajtov. Vzhľadom na to, že sa približoval k policajtom, tí ho v sebaobrane postrelili, uviedla polícia.

Podľa portugalského premiéra Antónia Costu je zatiaľ incident v islamskom centre "predčasné interpretovať".

Centrum Ismaili sa nachádza neďaleko centra Lisabonu a je centrom jednej z odnoží šiitskeho islamu, ktorá má vo svete zhruba 15 miliónov vyznávačov, z ktorých 7000 žije v Portugalsku. V súčasnom sídle pôsobí podľa stránok od roku 1998. Okrem náboženských aktivít prevádzkuje aj vzdelávacie činnosti.

Teroristické útoky sú v Portugalsku relatívne vzácne. Posledný sa stal v roku 1983, keď skupina arménskych militantov zaútočila na turecké veľvyslanectvo a zabila jednu osobu, píše agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok