Silný vietor robí problémy. Výpadky elektriny pocítili desaťtisíce odberných miest

ta3 TASR
28.3.2023 11:24

Približne 45-tisíc odberných miest na distribučnom území Východoslovenskej distribučnej pocítilo výpadky elektriny v dôsledku silného vetra, uviedla hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová. Na strednom Slovensku spôsobil vietor výpadky u približne 3500 odberných miest, momentálne je ich bez elektriny zhruba tisíc, informoval Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie spoločnosti Stredoslovenská distribučná.

Ľudia vo vetre.
TASR/AP

"Vplyvom počasia padali vyvrátené stromy a zlomené konáre na elektroenergetické vedenia a poškodili ich. Najzasiahnutejšími lokalitami boli okres Michalovce a okolie, Košice a Košice-okolie a v skorých ranných hodinách aj okres Spišská Nová Ves," spresnila Andrea Danihelová.

Na odstraňovaní porúch v distribučnej sústave podľa jej slov pracovali posilnené tímy dispečerského riadenia a priamo v teréne rovnako posilnené tímy prevádzky sietí VSD. "K poludniu sa im podarilo znížiť počet porúch na 13 na vysokonapäťovej úrovni a 107 na nízkonapäťovej úrovni, pre ktoré zostalo elektrinou nezásobených necelých 1700 odberných miest, a to v lokalitách Košice-Myslava, Levočská dolina, Úhorná, Drnava," doplnila.

Výpadky elektriny trápia na strednom Slovensku najmä obyvateľov v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Martin a Žarnovica. Aktuálne je bez prúdu približne 1000 odberných miest. "Elektrikári riešia deväť porúch na úrovni vysokého napätia a približne 30 porúch na úrovni nízkeho napätia. Mimo prevádzky je ešte stále 40 trafostaníc. Na niektorých miestach nie je zásah údržbárov SSD zatiaľ možný pre nevyhovujúce podmienky, najmä počasie a dostupnosť. Niektoré poruchy si vyžiadajú dlhší čas aj pre náročnejšie opravy poškodených zariadení," konštatoval Gejdoš s tým, že pracovníci SSD budú v plnom nasadení dovtedy, kým to bude potrebné. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok