Bielorusko tvrdí, že súhlasilo s rozmiestnením jadrových zbraní kvôli tlaku NATO

ta3 ČTK
28.3.2023 10:37

Bielorusko súhlasilo s rozmiestnením ruských jadrových zbraní na svojom území v reakcii na tlak, ktorým chcú Spojené štáty a jeho spojenci v NATO docieliť zmeny politického a geopolitického smerovania krajiny. Podľa agentúry Reuters to vo vyhlásení tvrdí ministerstvo zahraničia v Minsku.

Lukašenko: Sankcie Západu posilnili vzťahy medzi Ruskom a Bieloruskom
TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že Rusko na základe dohody s Minskom rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Ruský prezident uviedol, že rokoval aj na žiadosť bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, ktorý o umiestnení jadrových zbraní stál. Poukázal tiež na to, že Spojené štáty majú rozmiestnené jadrové zbrane na území svojich európskych spojencov.

"V posledných dvoch a pol rokoch bola Bieloruská republika vystavená bezprecedentnému politickému, ekonomickému a informačnému tlaku zo strany Spojených štátov, Británie a ich spojencov v NATO, ako aj členských štátov Európskej únie," uvádza sa vo vyhlásení. "Vzhľadom k týmto okolnostiam a z nich plynúcich oprávnených obavách a rizikách v oblasti národnej bezpečnosti je Bielorusko nútené reagovať posilnením vlastných bezpečnostných a obranných schopností," pokračuje oznámenie.

Minsk tiež podobne ako Moskva uviedol, že krok nie je v rozpore s medzinárodnými dohodami o nešírení jadrových zbraní. Tvrdí tiež, že Bielorusko samo nebude mať nad zbraňami kontrolu.

Putin minulý týždeň tiež oznámil, že k 1. júlu bude v Bielorusku dokončená stavba skladovacieho objektu pre jadrové zbrane a pod kontrolou ich bude mať Rusko, nie bieloruská strana. Podľa neho Rusko pomohlo Minsku modernizovať desať lietadiel, ktoré sú schopné niesť jadrové zbrane, a pripomenul, že už skôr Bielorusko získalo komplex striel Iskander, ktoré tiež môžu niesť jadrové hlavice.

Západné krajiny uvalili na Bielorusko sankcie kvôli brutálnemu potlačeniu prodemokratických demonštrácií v Bielorusku po voľbách v auguste 2020 a tiež v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, pre ktorú Bielorusko poskytlo svoje územie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok