Ruské jednotky takmer obkľúčili Bachmut, nepriamo uviedol ukrajinský generálny štáb

ta3 ČTK
28.3.2023 08:08

Ukrajinský generálny štáb v utorkovom zhrnutí situácie na bojisku nepriamo potvrdil, že ruské jednotky takmer obkľúčili východoukrajinské mesto Bachmut. Píše to ruskojazyčný server BBC. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruské sily v posledných dvoch dňoch pokračovali v útokoch na mesto a postúpili z juhu smerom k centru a na severozápade mesta.

Ruské jednotky takmer obkľúčili Bachmut, nepriamo uviedol ukrajinský generálny štáb
TASR/AP

"V bachmutskom smere nepriateľ pokračuje v útokoch na Bachmut, ktorý držia naši obrancovia, a na oblasti pri obciach Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Ozarjanivka," napísal generálny štáb v pravidelnej rannej zvodke.

Bohdanivka leží západne od Bachmutu, Orichovo-Vasylivka na severozápad od mesta. Ivanivske sa nachádza pozdĺž cesty vedúcej na juhozápad, smerom k blízkemu mesta Kosťantynivka. Ruské sily, ktoré začali ofenzívu z východu a držia prístupové cesty k mestu zo severu aj z juhu tak mesto až na západný smer takmer obkľúčili.

ISW s odkazom na videá ruských vojakov, u ktorých sa podarilo určiť miesto, kde bola zhotovená, uvádza, že ruské sily postúpili v niekoľkých uliciach na severozápade Bachmutu, len niekoľko kilometrov od centra. Iné overené zábery ukázali majiteľa ruskej súkromnej žoldnierskej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý bol v pondelok v jednej zo zničených školských budov v Bachmute. Tá sa pritom nachádza menej ako kilometer juhovýchodne od bachmutskej radnice. Ruskí vojaci tiež postúpili severozápadne od mesta, v tamojšej priemyselnej zóne.

Ruské invázne sily sa snažia dobyť Bachmut už dlhé mesiace. Ukrajinskí predstavitelia aj pozorovatelia dlhodobo uvádzajú, že sa pri meste vedú najintenzívnejšie boje z celého frontu, ktoré si vyžiadali nespočet mŕtvych na oboch stranách.

Tvrdo sa teraz bojuje aj pri Avdijivke a Marjinke, obci pri proruských silách ovládanom Doneckom, zhruba 55 až 70 kilometrov juhovýchodne od Bachmutu. Obe obce pretína frontová línia.

ISW uvádza, že ruské vojenské velenie zrejme v posledných týždňoch rozhodlo, že do Avdijivky vyšle niektoré jednotky Wagnerovej skupiny. Žoldnieri sú vo veľkom nasadení práve pri Bachmute. Lepšie vycvičení vojaci majú pri Donecku podporiť vyčerpané a menej schopné jednotky samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR). "Ak Wagnerovci naozaj bojujú pri Avdijivke, tak by to vysvetľovalo obmedzený taktický úspech (Rusov) v tejto oblasti za posledný týždeň," uvádza ISW.

Ukrajinská správa Avdijivky v pondelok oznámila, že sa z mesta evakuujú jej zamestnanci. Tamojšia administratíva tiež rozhodla o vypnutí mobilnej siete, čo zdôvodnila prítomnosťou ruských informátorov.

O uprednostnení posilnenia pozícií pri Avdijivke zo strany Ruska hovorí aj britská vojenská rozviedka. V pravidelnom situačnom hodnotení uvádza, že sa jednotky Moskvy snažia Avdijivku obkľúčiť. "Ruské sily však postúpili len nepatrne za cenu veľkých strát obrnených vozidiel," píše vojenská rozviedka na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok