Moskva chce od zahraničných firiem príspevok za odchod z Ruska, píše tlač

TA3 ČTK
27.3.2023 21:59

Zahraničné firmy z "nie priateľských krajín" by pri opustení svojich ruských aktív mali ruským úradom zaplatiť "dobrovoľný príspevok" vo výške piatich percent ich trhovej hodnoty, napísal v pondelok na svojom webe Kommersant.

Moskva chce od zahraničných firiem príspevok za odchod z Ruska, píše tlač
TASR/AP

Z dokumentu vyplýva, že v prípade predaja svojich aktív so zľavou menšou ako 90 percent by nerezidenti mali do štátneho rozpočtu prispieť najmenej piatimi percentami z ich trhovej hodnoty. V prípade, že zľava presiahne 90 percent, potom by príspevok mal byť najmenej desať percent. Predtým sa predpokladalo, že príspevok bude v akomkoľvek prípade predstavovať desať percent z hodnoty transakcie, pripomenul Kommersant. 

Ešte vlani v marci ruská vláda prijala pravidlo, podľa ktorého transakcie ruských spoločností s občanmi a firmami z nie priateľských krajín musia byť schválené vládnou komisiou pre zahraničné investície. Podľa posledných zmien sa súhlas komisie vyžaduje pri následných predajoch či prevodoch cenných papierov.

Mnoho západných firiem sa stiahlo z Ruska po tom, čo ruské vojská vlani vo februári na rozkaz prezidenta Vladimira Putina vpadli na Ukrajinu a rozpútali tak najhorší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Západ zareagoval uvalením sankcií proti Rusku a podporou Ukrajiny. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychjlo Podoljak minulý mesiac uviedol, že počas vojny len deväť percent z takmer 1500 svetových firiem opustilo ruský trh.

"Medzi západnými spoločnosťami, ktoré naďalej podnikajú v Rusku, tvoria najväčšiu časť nemeckej (19,5 percenta), americkej (12,4) a japonskej firmy (sedem percent). V teroristickom štáte zostali firmy ako Metro, Leroy Merlin, Auchan, Nestlé , Unilever, Procter & Gamble, Siemens, Pfizer, Philip Morris, Bayer, Acer, Alibaba, CloudFlare, Société Generale, Credit Suisse, Lenovo, Asus, Cersanit a ďalšie," napísal Podoljak v sociálnej sieti. 

Niektoré západné banky za rok vojny dokázali v Rusku podľa neho vygenerovať výnimočne vysoké zisky. "(Rakúsky finančný ústav) Raiffeisen Bank zvýšil zisk v Rusku o 313 percent. Za minulý rok zisk ruskej pobočky predstavoval 474 miliónov eur, čo je najväčšia suma zo všetkých pobočiek v juhovýchodnej Európe," upozornil.

"Neodísť z Ruska za rok vojny - to nie je náhoda, ale vedomé stanovisko. Kolektívny Západ, ktorého trh má pre nadnárodné korporácie väčšiu dôležitosť ako Rusko, by mal prejaviť tvrdý postoj," vyzval Podoljak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok