Meteorológovia vydali výstrahy. Celé Slovensko môže potrápiť silný vietor, na horách až orkán

ta3 tasr
27.3.2023 19:55

V horských oblastiach okresov Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno sa môže ojedinele vyskytnúť mohutná víchrica až orkán. Platí tam tretí stupeň výstrahy. Silný vietor môže počas najbližších hodín potrápiť celé Slovensko. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojom webe.

Tretí stupeň výstrahy sa v prípade trojice okresov týka oblastí nad 1500 metrov nad morom. Predbežne platia do utorka (28. 3.) do 4.00 h. Vietor môže podľa SHMÚ dosiahnuť v nárazoch rýchlosť do 180 kilometrov za hodinu, priemerná rýchlosť môže byť do 120 kilometrov za hodinu.

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozornili meteorológovia. Okrem iného sa to týka pešej turistiky či horolezectva. Nižšie stupne výstrahy pred vetrom platia prevažne do utorkového rána na území celého Slovenska.

Vo väčšine Žilinského kraja a tiež v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. SHMÚ vydal v tejto súvislosti najnižší stupeň výstrahy, ktorá je predbežne platná prevažne do utorkového večera. V niektorých okresoch severného Slovenska by mal od utorkového rána začať platiť aj prvý stupeň výstrahy pred snežením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok