Na Ukrajinu dorazilo 18 tankov Leopard z Nemecka a tanky Challenger z Británie

TA3 TASR ČTK
27.3.2023 18:00

Na Ukrajinu z Nemecka dorazilo 18 tankov Leopard 2, ktoré Berlín prisľúbil Kyjevu zhruba pred dvoma mesiacmi. Informoval o tom nemecký časopis Der Spiegel, podľa ktorého už tanky prekročili ukrajinskú hranicu.

Na Ukrajinu dorazilo 18 tankov Leopard z Nemecka a tanky Challenger z Británie
TASR/AP

Na Ukrajine už sú aj tanky Challenger 2 z Británie a nemecké bojové vozidlá pechoty Marder, oznámil vzápätí ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Británia sa ich zaviazala na Ukrajinu poslať 14.

O dodávky západných tankov od svojich spojencov usilovala Ukrajina niekoľko mesiacov. Keď potom Londýn v januári ako prvý oznámil dodávku moderných tankov Challenger, vystavila Británia podľa agentúry DPA ostatné krajiny tlaku, aby urobili to isté. Nemecko potom ešte v januári prisľúbilo Kyjevu tanky Leopard a zároveň povolilo, aby tieto tanky nemeckej výroby na Ukrajinu reexportovali aj ďalšie európske krajiny. Spojené štáty sľúbili Ukrajine tanky M1 Abrams.

Šéf ukrajinského rezortu obrany Reznikov na sociálnych sieťach potvrdil, že na Ukrajinu dorazili tanky Challenger, nemecké bojové vozidlá pechoty Marder aj americké obrnené transportéry Stryker. "Dnes som mal tú česť spoločne s veliteľom výsadkových vojsk Maksymom Myrhorodským a našimi výsadkármi vyskúšať nové prírastky v našich jednotkách," uviedol Reznikov.

Dodávku 18 tankov Leopard z Nemecka potvrdil podľa DPA aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Tanky Leopard, hlavne ich modernejšia verzia Leopard 2, patria k najkvalitnejším tankom súčasnosti. Americký minister obrany Lloyd Austin tento mesiac povedal, že deväť krajín sa zaviazalo poslať Ukrajine vyše 150 leopardov. Neupresnil ale, či ide o stroje typu Leopard 2 alebo aj o starší model Leopard 1. Poľsko už Ukrajine podľa oznámenia Varšavy z tohto mesiaca odovzdalo 14 strojov Leopard 2. Na Ukrajinu podľa Reuters dorazili aj tri tanky Leopard 2 z Portugalska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok