V ekvádorských Andách sa zosunula pôda, tragédia si vyžiadala viacero obetí a desiatky nezvestných

TA3 ČTK
27.3.2023 17:09

Celkom 62 ľudí je nezvestných a sedem ďalších sa stalo obeťami zosuvu pôdy v horskej oblasti na juhu Ekvádoru, oznámil ekvádorský prezident Guillermo Lasso podľa agentúry AFP po príchode do postihnutej oblasti. Predchádzajúca bilancia mala 46 nezvestných a sedem obetí, spočiatku ale úrady hlásili 16 mŕtvych a sedem nezvestných.

Ohromné mäso uvoľnenej pôdy zmietla počas nedeľnej noci časti mesta Alaus s asi 45-tisíc obyvateľmi, ktoré ležia v Andách asi 300 kilometrov južne od hlavného mesta Quita. Zosuv strhol 163 domov a postihol zhruba 500 obyvateľov.

"Budeme pokračovať v záchrannej operácii," uviedol prezident Lasso. V postihnutej oblasti úrady nariadili vypratať asi 600 domov, ktoré zosuv ušetril.

Miestna televízia ukázala zábery, ako sa desiatky záchranárov a ďalších ľudí snažia z trosiek dostať zavalených ľudí, zatiaľ čo preživší s uplakanými tvárami čakajú na správy o osude svojich blízkych.

Silné dažde zničili cesty, mosty a ďalšiu infraštruktúru po celom Ekvádore. Začiatkom marca vyhlásil prezident Lasso núdzový stav v 14 provinciách, ktoré postihlo extrémne počasie a silné zemetrasenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok