Zelenskyj navštívil frontové pozície pri Záporoží, stretol sa aj s riaditeľom MAAE

TA3 ČTK
27.3.2023 16:11

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že navštívil frontové pozície v Záporožskej oblasti.

Zelenskyj navštívil frontové pozície pri Záporoží, stretol sa aj s riaditeľom MAAE
TASR/AP

Podľa agentúry AP sa na juhu krajiny tiež stretol so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim, s ktorým hovoril o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni okupovanej Rusmi.

Grossi na tento týždeň ohlásil návštevu Záporožskej jadrovej elektrárne. Tá je už viac ako rok okupovaná ruskými vojskami a v dôsledku ostreľovania musela niekoľkokrát prejsť na núdzové dieselové generátory. MAAE minulý týždeň uviedla, že Grossi chce v Záporožskej jadrovej elektrárni "na vlastné oči posúdiť vážnu situáciu" ohľadom jadrovej bezpečnosti tohto zariadenia a tiež "zdôrazniť naliehavú potrebu" jeho ochrany počas bojov na Ukrajine. Má to byť druhýkrát, čo Grossi elektráreň navštívi.

MAAE v januári rozmiestnila vo všetkých ukrajinských jadrových elektrárňach tímy svojich expertov, aby znížila riziko nehody, a to vrátane uzavretej Černobyľskej jadrovej elektrárne, ktorej havária v roku 1986 vyslala rádioaktívny spad do veľkej časti Európy.

Zelenskyj ocenil úlohu MAAE pri zaisťovaní energetickej bezpečnosti Ukrajiny. Podľa agentúry AFP tiež Grossimu povedal, že sa bezpečnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni nepodarí dosiahnuť, kým sa Rusi z tohto zariadenia nestiahnu.

"Záporožská oblasť. Frontové pozície. Mám tú česť byť tu, po boku našich vojakov. Som vďačný každému nášmu vojakovi za obranu Ukrajiny, našej suverenity, našich miest a našich detí. Určite zvíťazíme," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti telegram.

Podľa denníka Ukrajinska pravda bol Zelenskyj miestnymi veliteľmi informovaný o situácii na príslušnom frontovom úseku aj ohľadom zásobovania zbraňami a muníciou. Na sprievodnom videu je ďalej vidieť, ako prezident vojakov vyznamenáva a fotografuje sa s nimi.

Zelenskyj neuviedol, a ani to zo snímky nie je zrejmé, ktoré konkrétne miesto v Záporožskej oblasti navštívil. Je to už po niekoľkýkrát, čo ukrajinský prezident navštívil vojakov na frontových pozíciách. Naposledy minulý týždeň sa takto stretol s obrancami Bachmutu - mesta na východe krajiny, ktoré je už niekoľko mesiacov dejiskom prudkých bojov s ruskými inváznymi silami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok