O drevo v kuchyni sa treba starať: Takto ošetríte dosky na krájanie, nože či varešky

TA3/zm
5.4.2023 08:00

Drevení pomocníci v kuchyni si raz za čas vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Takto vám dosky na krájanie alebo varechy vydržia oveľa dlhšie. A navyše ich zbavíte baktérii.

O drevo v kuchyni sa treba starať: Takto ošetríte dosky na krájanie, nože či varešky
Freepik

Po použití akéhokoľvek kuchynského náčinia je bežné umyť ho pomocou saponátu. Drevo je však špeciálny materiál a vyžaduje si o niečo viac pozornosti.

Dosky na krájanie

Dosky na krájanie môžu byť plastové, kameninové, no ešte stále sa v snáď každej kuchyni nájdu aj drevené. Kedy nastáva čas na extra starostlivosť? Keď je doska na dotyk suchá, voda sa už nedrží na jej povrchu, ale vsakuje do dreva. Navyše si môžete všimnúť aj praskliny alebo vyblednuté miesta. Vtedy je čas na údržbu, čo nie je len vecou čistoty, ale aj hygieny. V takomto dreve sa totiž držia nečistoty, aj keď dosky pravidelne umývate.   

Najjednoduchšia a prírodná cesta je rozkrojiť citrón a posypať ho hrubozrnnou soľou. Dosku pomocou citrónovej šťavy veľmi dobre dezinfikujete. Soľ sa zas postará o údržbu povrchu.

Poškodeniu však treba v prvom rade predchádzať, preto dosky na krájanie z dreva nedávajte nikdy do umývačky ani ich nenechávajte dlho máčať vo vode. Po opláchnutí ich treba postaviť, aby voda stekala, a prirodzene schla pri izbovej teplote.

Starostlivosť o varechy

Ani varechy by nemali ísť do umývačky, no klasické oplachovanie so saponátom nestačí a raz za čas treba drevo ošetriť úplne z rovnakých dôvodov, ako je to pri doskách a krájanie. Jednoduchý triku, ktorý udrží varechy v kondícii po dlhý čas, je natrieť ich raz za mesiac minerálnym olejom. Ten vytvára na dreve ochranný film, vďaka ktorému sa kvapky vody budú po dreve kĺzať a nebudú doň vsakovať. Olej na varechy len natrite a nechajte vsiaknuť. Ideálne je ich v tento servisný deň nepoužívať a na druhý deň ich dobre umyť v rukách.

Aj na príbor či nože

Dobre sa poobzerajte po kuchyni, drevených detailov je v nej iste viac. Minerálny olej či citrón so soľou totiž môžete využiť aj na rúčky nožov na krájanie, prípadne ak máte drevený príbor.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok