Prekyslený organizmus porazíte jedlom: O tom, že máte acidózu, nemusíte ani vedieť

TA3/zm
4.4.2023 08:00

Prekyslený organizmus sa neprejavuje len pálení záhy. Sprievodnými javmi je bolesť hlavy, únava a zadržiavanie vody. O tom, že máte acidózu, ani nemusíte vedieť.

Prekyslený organizmus porazíte jedlom: O tom, že máte acidózu, nemusíte ani vedieť
Freepik

Acidóza vytvára nezdravé prostredie, a tak ľudia s prekysleným organizmom trpia viac infekčnými chorobami a horšie sa vysporiadajú s baktériami a vírusmi.

Domáce testovanie

Acidóza je vlastne zvýšená kyslosť krvi a v tele celkovo. Zistiť sa dá jednak krvným obrazom, ale aj meraním pH v moči alebo zo slín. Či aj vy trpíte prekyslením si teda môžete skontrolovať aj doma, nemusíte kvôli tomu bežať k lekárovi. Stačí, ak si kúpite lakmusové papieriky. No pH jednotlivých ľudských tekutín je rozdielne. Vo všeobecnosti sa za optimálne hodnoty považujú pH krvi 7,35 – 7,45, pH moču 4,6 – 8,0 a pH slín 7,0 – 7,5.

Prejavy acidózy

Ako sa vlastne prekyslený organizmus prejavuje? Okrem spomínaných bolestí hlavy a únavy sa môžu objaviť aj problémy so spánkom. Následky fyzického vyčerpania vedú niekedy až k depresiám. Áno, aj na to môže mať nevhodná strava naozaj vplyv.

Na prekyslenie reaguje ako najväčší orgán ľudského tela aj koža. Sprievodným javom dlhodobej acidózy preto môžu byť ekzémy alebo plesňové ochorenia.

K dlhému zoznamu pridajte aj bolesti svalov a kĺbov či zadržiavanie vody v tele.

Kyslé potraviny

Ale poďme konečne na hlavných vinníkov, teda na kyselinotvorné potraviny. Ak prevažujú v jedálnom lístku nad zásaditými potravinami, vzniká acidóza. Kyslé prostredie vytvára napríklad káva a čierny čaj, mliečne výrobky, mäso, alkohol, rafinovaný cukor a pšeničná múka. Ak je gro vášho jedálneho lístka postavené na týchto surovinách, môže sa acidóza týkať aj vás.  

Zásadotvorné potraviny

Na vyrovnanie pH v tele sú perfektné zas tieto potraviny. Všimnite si, že ich prakticky všetky spája zelená farba. Zásadotvorný je špenát, bylinky, brokolica, klíčky, morské riasy. Mimo zelenej farby to je žĺtok, sója, mandle či zeleninové šťavy. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok