Dokonalé kraslice: Vajíčka zvládnete vyfúknuť aj jedinou dierkou, pomocou tohto!

TA3/zm
2.4.2023 10:00

Hoci tradícia zdobenia veľkonočných vajíčok už nie je taká rozšírená ako kedysi, ak sa predsa len chystáte pripraviť si doma kraslice, základom je dobre vyfúknuté vajíčko.

Dokonalé kraslice: Vajíčka zvládnete vyfúknuť aj jedinou dierkou, pomocou tohto!
Freepik

Vyfúknutie vajíčok sa zvyčajne robí cez dve dierky, do jednej sa fúkne, druhou stranou vyjde bielok so žĺtkom. No ak chcete mať kraslice ešte o niečo krajšie, postačí jediná dierka a zvládnete vajíčko vyprázdniť aj tak.

Najskôr umyť

Pred prípravou kraslíc si vajíčka najskôr dobre umyte. Samozrejme, kým sú celé, aby sa vám s nimi pracovalo lepšie. Síce sú krehké aj tak, ale keby vám ostala len prázdna škrupinka, bolo by to ešte náročnejšie.

V prípade, že potrebujete odstrániť aj pečiatku z povrchu vajíčka, veľmi jednoducho to ide s pomocou drsnejšej strany špongie na riad, ktorú namočíte v octe.

Dve dierky

Tento typ vyfúknutia vajíčka je bežný. Pomocou špendlíka alebo iného tenkého ostrého predmetu urobíte jemne dierku na oboch stranách vajíčka. Nemala by byť ani príliš veľká, no ani príliš malá, inak sa vám obsah vajíčka bude ťažko vyfúkavať. Ideál je približne pol centimetra.

Predtým, ako priložíte vajíčko k ústam a fúknete, porušte špajdľou alebo iným ostrým dlhým predmetom žĺtok. Vo vnútri vajíčka premiešajte obsah, aby sa spojil s bielkom. Prichádza samotné fúkanie, ktoré najskôr robte jemne, aby vám škrupinka nepraskla v rukách. Uvidíte, či vôbec treba pridávať na intenzite.

Jedna dierka

Nedáva vám to logiku, ako by sa obsah vajíčka mohol dostať z neho von len cez jednu dierku? Pritom riešenie je jednoduché, treba vo vajíčku urobiť podtlak, na ktorý bežne slúži práve druhá dierka. Ale po poriadku.

Urobte klasicky pomocou špendlíka dierku, špajdľou premiešajte bielok a žĺtok a prichádza fígeľ. Do vajíčka vložte slamku, ktorá má ohybné kolienko, a to práve kratšou časťou do vnútra. Dlhšia časť slamky by mala smerovať nahor a vajíčko držte nad miskou otvorom smerom dole. Keď budete do slamky pomaly fúkať, vnútro začne vychádzať von, tým, že vzduch vytvorí v škrupinke pretlak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok