Zvyšky vína nevylievajte, ešte sa budú hodiť: Pripravte si marinádu, dresing či džem

TA3/zm
12.4.2023 16:00

Ak ste si otvorili fľašu červeného či bieleho, ale nedopili ste ju, môžete zvyšky vína ešte zaujímavo spotrebovať.

Zvyšky vína nevylievajte, ešte sa budú hodiť: Pripravte si marinádu, dresing či džem
Freepik

Ostalo na dne fľaše trochu vína a uvažujete, že ho vylejete? Zadržte, na toto všetko sa ešte bude víno hodiť.

Zamraziť

Pripravte si nádobu na ľad, no namiesto vody do nej nalejte zvyšky vína a dajte zamraziť. Tento spôsob využívali gazdinky už dávno. Keď sa bude vínko hodiť do varenia, nemusíte otvárať novú fľašu. Zvyšky bieleho môžete spotrebovať napríklad do rizota, červené víno sa zas hodí k mäsovým pokrmom.

Marináda

Červené víno možno nemusíte ani zamrazovať, rovno ho spotrebujte na prípravu marinády na mäso. V tomto prípade platí jednoduchá rovnica – na biele mäso použite biele víno a na červené mäso zas červené víno. Ochuťte ho bylinkami a cesnakom a nechajte marinovať niekoľko hodín. Rybám zvyčajne stačia tri hodinky, kuraciemu a morčaciemu štyri, ale červené mäso potrebuje marinovať až šesť hodín.  

Dresing

Rovnako sa dajú zvyšky vína okamžite spotrebovať do marinády, môžete ich primiešať aj do dresingu na šaláty. V tomto prípade sú vhodné všetky druhy vína – biele, červené i ružové, ktoré nahradia v kombinácii s olejom a bylinkami vínny ocot.

Džem

Bobuľové ovocie s vínom, ideálne červeným, môžete spotrebovať aj na prípravu netradičného džemu. Povarte všetko spolu s cukrom až do zhustnutia a získate zaujímavé želé, ktoré v zaváraninových pohároch vydrží pomerne dlho.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok