Tak takto?!: Deficit zaplatia spotrebitelia, výsledky z januára nie sú priaznivé, tvrdí odborník

ta3/Patrik Mindžák
27.3.2023 14:12

Slovenská ekonomika dosiahla rekord. Zvrat však nie je pozitívny. Po štrnástich rokoch je Slovensko v deficite zahraničného obchodu, ktorý prekročil štyri miliardy eur. Od roku 2008 vývoz tovarov prevyšoval dovoz, vlani sme po prvýkrát skončili v mínuse. Čo je príčinou tejto situácie? Ako sa na nej podpísali ceny energií či protiruské sankcie? V relácii Tak takto?! o tom rozprával podpredseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Július Kostolný.

tak_takto_75.jpg
TA3

"Deficit zahraničného obchodu musí niekto zaplatiť. Čiastočne to uhrádzajú priame zahraničné investície, ale v konečnom dôsledku to zaplatia spotrebitelia - právnické a fyzické osoby," vysvetlil Kostolný s tým, že to znižuje aj bohatstvo krajiny.

Čo sa týka dovozu ropy, Slovensko je "v pohode", pokiaľ nedôjde k úplnému zastaveniu. Avšak poplatky za tranzit z balkánskej Adrie sa zvýšili šesťnásobne, z Ukrajiny dvojnásobne.

Obchod s Ruskom je najmä pre "historické vzťahy" či "geografickú polohu". "Za najrozhodujúcejšie považujem dosahované marže, sú ďaleko väčšie ako s Európskou úniou," uviedol.

Výsledky z januára hovoria, že deficit by v prípade pokračovania zaznamenal ešte väčší prepad za celý rok 2023. Dodáva, že Slovensko nebude mať vyšší export, tak aby sa vyrovnal nepomer v obchodovaní s energiami. "Myslím si, že budeme pokračovať v deficite," doplnil Kostolný.

Celú reláciu Tak takto?! s Júliusom Kostolným si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok