Calzona: Potrebujeme zotrvať v nastolenej ceste a držať sa nášho systému

ta3 TASR
27.3.2023 11:51

Po sérii piatich zápasov bez víťazstva na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie sa taliansky tréner Francesco Calzona dočkal prvého triumfu. Po víťazstve v kvalifikácii ME 2024 nad Bosnou a Hercegovinou 2:0 bol spokojný, ale opäť zdôraznil, že žiada o dlhší čas na prácu.

Calzona: Potrebujeme zotrvať v nastolenej ceste a držať sa nášho systému
TASR/Lukáš Grinaj

Calzona zostáva verný svojej filozofii. Drží sa jej napriek tomu, že po štvrtkovej bezgólovej remíze s Luxemburskom čelil masívnej vlne kritiky médií a fanúšikov. Proti Bosne si jeho zverenci vstúpili do svedomia a podali kvalitnejší výkon. 

"Som veľmi spokojný za chlapcov, podali veľmi dobrý výkon. Nemením však absolútne nič na mojom pohľade. Naďalej budem tvrdiť, že na zlepšenie tímu potrebujete čas. Mužstvo má zdravého ducha a potrebuje iba čas, aby do seba absorbovalo moje myšlienky. Iba samotná taktika a technika bez víťaznej vôle a potrebnej intenzity na ihrisku neprinesie nikomu nič," povedal Calzona na pozápasovej tlačovej konferencii.

Úspechu v stretnutí s Bosnou predchádzala dôkladná analýza predošlého nevydareného vystúpenia. Kým v Trnave boli jeho zverenci pasívni, na balkánskeho protivníka vybehli zostra a už v prvom polčase si utvorili dvojgólový náskok, ktorý po zmene strán udržali. 

"Rozanalyzovali sme si zápas s Luxemburskom a povedali si, čo sme v ňom pokazili. Snažili sme sa pracovať na zlepšení po celej ploche, hlavne čo sa týka pressingu a re-pressingu. Najmä sme chceli zužovať priestor a hrať viac nakrátko," prezradil taktické plány Calzona.

Celé mužstvo pochválil za výkon, obzvlášť vyzdvihol prínos autorov oboch gólov Róberta Maka a Lukáša Haraslína. "Pre Roba to bola prvá nominácia pod mojím vedením. Prišiel veľmi dobre pripravený a snažil sa s pokorou odovzdať mužstvu všetko, čo je v ňom. Je to inteligentný futbalista s veľkou kvalitou. Mužstvu jeho gól mimoriadne pomohol. V prípade Lukáša platí o isté. V klube hráva v skvelej forme, hoci v Sparte je zvyknutý na iný systém. Potreboval čas, aby pochopil náš spôsob hry, no predviedol výborný výkon," uviedol Calzona, ktorý zvládol pripraviť mužstvo na dôležitý zápas. 

S tlakom, ktorému čelil, sa naučil žiť. "Cítim sa úplne normálne. Keď robíte túto prácu, musíte akceptovať aj kritiku. Samozrejme, určite ma nepotešila, no ja myslím iba na to, aby som odvádzal dobrú prácu s týmito chlapcami. Potrebujeme zotrvať v nastolenej ceste a držať sa nášho systému."

V marcovom asociačnom termíne získali Slováci štyri body a v tabuľke J-skupine figurujú na druhom mieste za stopercentným favoritom Portugalskom. "Je to niečo, čo sme si zaslúžili. Nie sme ani spokojní, ale ani príliš sklamaní. Pred nami je ešte dlhá cesta, čaká nás ďalších osem zápasov. Ideme krok po kroku, náš cieľ je spoločne pracovať na zlepšovaní sa," dodal Calzona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok