Americká banka First Citizens prevezme vklady a úvery skrachovanej Silicon Valley Bank

ta3 ČTK
27.3.2023 08:46

Americká banka First Citizens prevezme od Federálnej spoločnosti pre poistenie vkladov (FDIC) všetky vklady a úvery skrachovanej banky Silicon Valley Bank. Divízia First-Citizens Bank & Trust dostane na aktíva v hodnote 72 miliárd dolárov zľavu 16,5 miliardy dolárov, uviedla FDIC v tlačovej správe s nedeľným dátumom.

Americká banka First Citizens prevezme vklady a úvery skrachovanej Silicon Valley Bank
TASR/AP

"FDIC odhaduje, že úpadok banky Silicon Valley Bank príde jeho Fond ochrany vkladov (DIF) približne na 20 miliárd dolárov. Presné náklady budú stanovené, až FDIC ukončí nútenú správu," uviedla FDIC. Tá v rámci transakcie získala práva na akcie holdingovej spoločnosti First Citizens BancShares v hodnote až 500 miliónov dolárov.

Sedemnásť bývalých pobočiek SVB sa v pondelok otvára ako banky First Citizens. Približne 90 miliárd dolárov v cenných papieroch a ďalších aktívach SVB zostane v nútenej správe na rozpredaj.

Banka First Citizens má aktíva približne 109 miliárd dolárov a celkové vklady 89,4 miliardy dolárov. SVB skrachovala, keď nebola schopná čeliť rýchlemu a masívnemu vyberaniu vkladov. Klienti banky si za niekoľko hodín vybrali desiatky miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok