Nórsky bežec na lyžiach Kläbo vyhral 20 km klasicky, vyrovnal rekord Johaugovej

ta3 tasr
26.3.2023 14:13

Nórsky bežec na lyžiach Johannes Hösflot Kläbo triumfoval v nedeľňajších pretekoch na 20 km klasicky s hromadným štartom vo finále Svetového pohára vo fínskom Lahti. Pripísal si tak 20. individuálny triumf v prebiehajúcej sezóne a vyrovnal rekordný zápis krajanky Therese Johaugovej. Malý glóbus za vytrvalostné disciplíny získal ďalší Nór Paal Golberg, veľký za celkové poradie SP mal už pred pretekmi istý Kläbo.

Nórsky bežec na lyžiach Kläbo vyhral 20 km klasicky, vyrovnal rekord Johaugovej
TASR/AP

Dvadsaťšesťročný Nór sa držal od začiatku na čele pretekov, prvýkrát zaútočil už na desiatom kilometri, ale odpútal sa len na chvíľku. V ďalšom priebehu pretekov sa striedal na čele s domácim Iivom Niskanenom, ktorého nahlas povzbudzovali plné tribúny. Kläbo však nemal konkurenciu, jeho druhý útok prišiel približne dva kilometre pred koncom. V dlhom stúpaní sa odpútal od zvyšku štartového poľa a už nedal nikomu šancu.

Do cieľa prišiel sám s náskokom 5,4 sekundy pred Golbergom. Ten mal už pred pretekmi v poradí vytrvalostných disciplín náskok 112 bodov a takmer istý malý glóbus, ktorý nakoniec potvrdil. Tretí finišoval Švéd William Poromaa s mankom šesť sekúnd. Niskanen minul počas pretekov veľa síl, ktoré mu chýbali vo finiši a skončil až na deviatom mieste. Slovensko nemalo v pretekoch zastúpenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok