V Berlíne neuspelo referendum o dosiahnutí skorej klimatickej neutrality. Kritici to očakávali

ta3 čtk
26.3.2023 09:23

V Berlíne v referende neuspela iniciatíva, ktorá žiadala, aby bola nemecká metropola klimaticky neutrálna už do roku 2030. Volebná komisia po sčítaní 98 percent hlasov oznámila, že sa nepodarí splniť jednu z podmienok na schválenie, podľa ktorej sa musí vysloviť pre najmenej štvrtina oprávnených berlínskych voličov, teda asi 610 000 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

V Berlíne neuspelo referendum o dosiahnutí skorej klimatickej neutrality. Kritici to očakávali
TASR/AP

Iniciatíva Klimaneustart, ktorá chcela vďaka referendu presadiť ambicióznejšie ciele na ochranu klímy, neuspela napriek faktu, že ju podporila väčšina hlasujúcich. Tesne pred koncom sčítania bolo 423 000 hlasov za a 405 000 hlasov proti. Nepodarilo sa však dosiahnuť povinnú hranicu pre schválenie, teda to, aby plán podporila aspoň štvrtina z 2,43 milióna voličov.

Nemecká metropola počíta s tým, že bude klimaticky neutrálna do roku 2045. Rýchlejšie splnenie cieľa a zníženie emisií oxidu uhličitého najmenej o 95 percent oproti roku 1990 by si vyžiadalo investície vo výške desiatok miliárd eur. Nemecké médiá a tiež niektorí politici poukazovali na to, že Berlín také finančné zdroje nemá. Mnohí odborníci tiež pochybovali, či je klimatická neutralita do siedmich rokov vôbec uskutočniteľná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok