Ruská ofenzíva pri Bachmute pravdepodobne vrcholí, myslia si americkí analytici

TA3 ČTK
26.3.2023 09:17

Ruská ofenzíva pri Bachmute pravdepodobne dosahuje vrchol. Vo svojom pravidelnom hodnotení vojnovej situácie na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. Pripomína, že vyvrcholenie útoku neznamená koniec bojov.

Ruská ofenzíva pri Bachmute pravdepodobne vrcholí, myslia si americkí analytici
TASR/AP

V súlade s posúdením amerických analytikov sú tiež vyjadrenia ukrajinských a západných predstaviteľov z uplynulého dňa. Britské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská ofenzíva viazne a že ruské sily môžu presunúť svoju pozornosť k iným úsekom frontu. Náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj povedal, že situáciu pri Bachmute sa darí stabilizovať.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj upozornil, že nedávny pokles počtu ruských útokov si vyžaduje ďalšiu analýzu. Ruské sily podľa neho za posledný deň vykonali pri Bachmute 18 pozemných útokov, zatiaľ čo predtým to bolo 40 až 50 denne. Varoval však, že prísun posil môže tento trend zvrátiť.

"Ruské sily môžu pokračovať v častých a agresívnych útokoch na Bachmut, aj keď ofenzíva vyvrcholila s malým alebo žiadnym úspechom," pripomína ISW, podľa ktorého stále existuje nie príliš pravdepodobná možnosť, že nasadenie záloh regulárnej ruskej armády namiesto oslabených síl žoldnierskej Wagnerovej skupiny postupu či nútenému stiahnutiu Ukrajincov z obliehaného mesta.

Ruské sily za posledný deň pokračovali v útokoch na Bachmut a v meste a jeho okolí dosiahli určité územné zisky. Ich postup bol zaznamenaný zo severu a juhozápadu do centra mesta, ktoré sa snaží dobyť už niekoľko mesiacov v najvražednejšej pechotnej bitke od druhej svetovej vojny. ISW pripomína, že Ukrajina má napriek tvrdeniu niektorých ruských zdrojov stále pod kontrolou cestnej komunikácie pre prísun posíl a vybavenia do Bachmutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok