Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane, oznámil Putin. Vraj tým nič neporušuje

ta3 čtk
25.3.2023 18:44

Rusko rozmiestni v susednom Bielorusku taktické jadrové zbrane. V štátnej televízii to povedal ruský prezident Vladimir Putin s tým, že Moskva s Minskom uzavrela príslušnú dohodu. Podľa Putina tým Moskva neporušuje žiadne dojednania o nešírení jadrových zbraní.

Moskva tak vraj reaguje na oznámenie Británie, ktorá chce na Ukrajinu dodávať protitankové náboje z ochudobneného uránu. "Nie je na tom nič neobvyklé. Spojené štáty to robia po desaťročia. Už pred dlhou dobou umiestnili svoje jadrové taktické zbrane na území spojeneckých krajín, štátov NATO, do šiestich krajín v Európe. Ak ma pamäť neklame, ide o Nemecko, Turecko, Holandsko, Belgicku, Taliansku a Grécko," povedal Putin.

Podľa agentúry RIA Novosti prezident v rozhovore pre televíziu Rossija 24 upresnil, že k 1. júlu bude v Bielorusku dokončená stavba skladovacieho objektu pre jadrové zbrane a pod kontrolou ich bude mať Rusko, nie bieloruská strana.

USA tvrdia, že nič nehrozí

Americké ministerstvo obrany v prvej reakcii uviedlo, že nič nenaznačuje tomu, že by sa Rusko pripravovalo jadrové zbrane použiť. Pentagón tiež nevidí dôvod na úpravu svojej jadrovej zbrojnej stratégie. Situáciu ale budú USA naďalej sledovať a sú odhodlané ctiť záväzok kolektívnej obrany NATO.

Putin tiež povedal, že Rusko pomohlo Minsku modernizovať desať lietadiel, ktoré sú schopné niesť jadrové zbrane, a pripomenul, že už predtým Bielorusko získalo komplex striel Iskander, ktoré tiež môžu niesť jadrové hlavice.

Putin konal na žiadosť Lukašenka

Ruský prezident uviedol, že konal aj na žiadosť bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, ktorý mal o umiestnenie jadrových zbraní záujem, a konečné rozhodnutie vraj padlo po britskom oznámení o dodávke protitankových nábojov Ukrajine. Putin podľa ruských agentúr poznamenal, že typ munície s ochudobneným uránom, ktorý Západ chce odovzdať Kyjevu, nie je zbraňou hromadného ničenia, ale "tak či onak" vytvára rádioaktívny prach, a preto môže byť veľmi nebezpečný.

Ukrajina sa už dlhšie ako rok bráni ruskej ozbrojenej agresii a západné štáty ju podporujú aj dodávkami vojenskej techniky i munície. Viac či menej otvorené hrozby jadrovým arzenálom pritom z Moskvy zaznievajú opakovane. Napríklad vlani v septembri Putin súčasne s oznámením o čiastočnej mobilizácii pohrozil použitím jadrového arzenálu.

Taktické jadrové zbrane s menšou výbušnou silou sú určené na využitie na bojisku a nie sú tak ničivé ako strategické jadrové zbrane. Analytik Nikolaj Sokol z viedenského Centra pre odzbrojenie a nešírenie jadrových zbraní (VCDNP) agentúre AP povedal, že rozhodnutie o rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku je pre Rusko významná zmena postoja. "Rusko bolo vždy veľmi hrdé na to, že nemá žiadne jadrové zbrane mimo svojho územia. To teraz mení a je to veľká zmena," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok