Zomrel veterán a bývalý stíhací pilot Kráľovského letectva Emil Boček, mal 100 rokov

TA3 ČTK
25.3.2023 14:50

Zomrel vojnový veterán a bývalý český stíhací pilot britského Kráľovského letectva (RAF) Emil Boček, mal 100 rokov. O úmrtí brnenského rodáka, posledného žijúceho letca RAF českého pôvodu, informovalo na facebooku Komunitné centrum pre vojnových veteránov Brno.

Zomrel veterán a bývalý stíhací pilot Kráľovského letectva Emil Boček, mal 100 rokov
Facebook/Armáda České republiky

Boček odišiel bojovať z nacistami obsadeného Československa v 16 rokoch. Zúčastnil sa bojov o Francúzsko, potom v Británii vstúpil do RAF, kde pôsobil ako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanade a od roku 1944 sa v radoch československej 310. stíhacej perute v britskom letectve na spitfiroch zúčastnil vzdušných bojov. Na svojom konte má 26 operačných letov, nalietal 73 hodín a 50 minút.

Za bojové hrdinstvo dostal vysoké československé a britské vojnové vyznamenania. Vtedajší český prezident Václav Klaus mu v roku 2010 prepožičal najvyššie štátne vyznamenanie Rád Bieleho leva III. triedy, prezident Miloš Zeman mu v roku 2019 udelil rovnaký poriadok najvyššej triedy. Sté narodeniny oslávil Boček vo februári, v liste mu gratuloval aj britský kráľ Karol III.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok