Situáciu pri Bachmute sa darí stabilizovať, uviedol vrchný veliteľ ukrajinskej armády

TA3 ČTK
25.3.2023 08:36

Ukrajinským obrancom sa darí stabilizovať situáciu pri Bachmute, uviedol náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Označil ju však za naďalej zložitú.

Mesto Bachmut je jedným z hlavných cieľov súčasnej ruskej ofenzívy v Donbase, ukrajinskej posádke v tomto meste hrozí obkľúčenie v dôsledku ruského postupu severne aj južne od mesta. 

Zo všetkých úsekov frontu na východe Ukrajiny je podľa Zalužného situácia pri Bachmute najzložitejšia. "Vďaka obrovskému úsiliu obranných síl sa nám darí situáciu stabilizovať," uviedol Zalužnyj v príspevku na Facebooku, v ktorom informoval o telefonickom rozhovore so šéfom britskej armády Tonym Radakinom. 

Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojom pravidelnom posúdení vojnovej situácie na Ukrajine uvádza, že ruské sily pokračujú v útokoch na Bachmut a v poslednej dobe si v jeho okolí aj meste samotnom pripísali isté územné zisky.

Podľa amerických analytikov Rusi postúpili juhozápadne od Bachmutu smerom k ceste spájajúcej obliehané mesto s neďalekým Časivom Jarom a Kosťantynivkou. Určité územné zisky dosiahli ruské sily aj severozápadne od Bachmutu av severnej časti mesta samotného. Ukrajinská armáda v rámci jedného z protiútokov naopak zrejme dobyla jeden úsek diaľnice smerujúcej z Bachmutu do Slovjansku.

Ruské invázne sily sa snažia dobyť Bachmut už niekoľko mesiacov v najvražednejšej pechotnej bitke od druhej svetovej vojny, poznamenala agentúra Reuters. Podľa mnohých analytikov však nápor ruskej ofenzívy pri Bachmute v posledných dňoch skôr slabne.

Generálny štáb ukrajinskej armády oznámil odrazenie 59 útokov na piatich frontových úsekoch. Podľa neho Rusi pokračujú v útokoch na Bachmut a okolité dediny, ostreľované boli aj obce ležiace ďalej od frontu. Neúspešné útoky vykonali ruské sily aj v okolí Avdijivky, Marjinky či Vuhledaru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok