Ruská polícia zaradila bývalého autora Putinových prejavov na zoznam hľadaných osôb

ta3 čtk
24.3.2023 20:47

Ruská polícia v piatok zaradila Abbasa Galljamova, niekdajšieho autora prejavov ruského prezidenta Vladimira Putina, na zoznam hľadaných osôb. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide o ďalší krok v rámci potláčania opozície Kremľa. Nie je jasné, v súvislosti s akým trestným činom polícia Galljamova hľadá.

Putina sklamali vyjadrenia Merkelovej o Ukrajine. Tvrdí, že očakával úprimnosť
TASR/AP

Galljamovovo meno sa v piatok objavilo v databáze ruského ministerstva vnútra. Podľa tohto zoznamu je hľadaný v súvislosti s porušením zákona. Galljamov povedal, že o svojom zaradení na zoznam hľadaných osôb sa dozvedel len z médií. Nikto ho ohľadom záležitosti oficiálne nekontaktoval, takže nevie, aké obvinenie mu v Rusku hrozí.

"Predpokladám, že formálne ide o trestný čin diskreditácie armády," povedal Galljamov v telefonáte s AP. "Používajú ho proti každému, kto odmieta podporovať rétoriku Kremľa a snaží sa objektívne, nestranne analyzovať to, čo sa deje," uviedol a dodal, že sa ruská vláda snaží týmto krokom zastrašiť opozíciu.

Ruské úrady už na začiatku februára Galljamova zaradili na zoznam zahraničných agentov. Politológa často citujú zahraničné médiá a tento rok upútal pozornosť vystúpeniam v televízii CNN, kde naznačoval, že by Putin mohol čeliť vojenskému prevratu.

Galljamov písal Putinovi prejavy v rokoch 2008 až 2012, kedy ruský vodca zastával funkciu premiéra. Neskôr začal proti Kremľu otvorene vystupovať a živil sa ako politický poradca a analytik. V posledných rokoch žije v zahraničí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok