Vyše tretina Ukrajincov má blízkeho, ktorý bol vo vojne zabitý alebo zranený, ukázal prieskum

ta3 čtk
24.3.2023 19:45

Skoro dve pätiny Ukrajincov, 37 percent, má príbuzných či blízkych známych, ktorí prišli o život alebo utrpeli zranenie vinou vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Vyplýva to z prieskumu , o ktorého výsledkoch dnes informovali ukrajinské médiá.

Rusko malo otvoriť humanitárne koridory
TASR/AP

Okrem 37 percent z opýtaných, ktorí na túto otázku sociológov odpovedali kladne, sa ďalšie štyri percentá opýtaných odpovede vyhla, poznamenal denník Ukrajinska pravda.

Blízkych príbuzných v zahraničí, kam odišli po vypuknutí vojny, malo v čase konania prieskumu na prelome februára a marca 28 percent opýtaných. V prípade pätiny respondentov sa ich príbuzní medzitým z exilu vrátili na Ukrajinu, ďalších osem percent bolo v situácii, keď sa časť príbuzných z cudziny vrátila a časť tam zostala.

Opýtaní, ktorých blízki žili alebo žijú v zahraničí, najčastejšie ako krajiny pobytu uvádzali Poľsko (47 percent), Nemecko (18,5 percenta) a Česko (deväť percent).

Pokiaľ ide o najčastejšie problémy po ruskej invázii, 96 percent Ukrajincov sa posťažovalo na pravidelné výpadky elektrického prúdu, skoro tri štvrtiny sa už ocitlo bez internetu a 72 percent bez možnosti mobilnej komunikácie. Polku obyvateľov Ukrajiny trápi odstávky vody, viac ako tretinu prerušovania dodávok tepla.

Tri štvrtiny opýtaných si doma urobilo zásobu vody, skoro dve tretiny si zaobstarali powerbanku a skoro štvrtina batériu na napájanie domácich spotrebičov. Viac ako polovica sa postarala o alternatívne svietenie na baterky, tretina má zdroj vykurovaný nezávislý na centralizovanom zásobovaní teplom, teda obvykle ide o kachle na drevo, uhlie, pelety či naftu. Desatina vlastní generátor vyrábajúci elektrinu. Štyri percentá si zaobstarala solárne panely.

Vojna, ktorá začala inváziou ruských vojsk z minuloročného 24. februára, podniknutú na rozkaz ruského prezidenta Vladimíra Putina, si podľa odhadov už vyžiadala státisíce zabitých a zranených vojakov na oboch stranách a životy tisícov civilistov. Milióny ľudí prišli o svoje domovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok