Prezidentka odobrila niekoľko noviel zákonov

ta3 TASR
24.3.2023 16:49

Rodič dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím bude mať možnosť požiadať o príspevok na opatrovanie vopred, tri mesiace pred skončením sa rodičovskej dovolenky. Vyplácaný bude po jej ukončení. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú v piatok 24. marca podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Treba otvorene hovoriť o menšinovom zákone, uviedla prezidentka. Stále na to chýba politická vôľa
TASR - Jaroslav Novák

Fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím je podľa súčasného znenia zákona možné vypracovať komplexný lekársky posudok na priznanie peňažného príspevku na opatrovanie až po ukončení rodičovskej dovolenky, teda po dovŕšení šiesteho roku veku dieťaťa. To podľa predkladateľov vytvára neistotu a rodina ostáva bez finančnej podpory v období, kým je dokončené posúdenie, čo môže trvať dva až tri mesiace.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je vytvorenie podmienok pre rodiny s deťmi s ťažkým zdravotným postihnutím na plynulý prechod od poberania rodičovského príspevku na poberanie príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutého dieťaťa," vysvetlili predkladatelia.

Zákon bude účinný od 1. mája tohto roka.
 

Vznik nového výboru

Čaputová tiež podpísala novelu zákona o fungovaní Bezpečnostnej rady SR v čase mieru, ktorá prináša nový výbor pre hybridné hrozby. 

Výbor má posilniť odolnosť štátu a spoločnosti voči hybridným hrozbám a zabezpečiť medzirezortnú spoluprácu a koordináciu pri prijímaní súvisiacich opatrení. Bezpečnostná rada SR v súčasnosti nedisponuje stálym pracovným orgánom zameraným výhradne na hybridné hrozby.

Rezort obrany potrebu výboru odôvodňoval tým, že cudzie mocnosti voči SR v súčasnosti využívajú široké spektrum nástrojov hybridného pôsobenia. Cieľom je manipulovať verejnou mienkou, vplývať na predstaviteľov štátu a jeho inštitúcie, oslabiť alebo inak poškodiť záujmy Slovenskej republiky či narušiť vnútornú súdržnosť Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

Nová legislatíva bude účinná od 1. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok