Severná Kórea otestovala podmorský útočný dron. Môže vytvoriť rádioaktívnu vlnu cunami

ta3 tasr
24.3.2023 07:22

Severná Kórea začiatkom tohto týždňa uskutočnila nový test podmorskej jadrovej strategickej zbrane a cvičenie zamerané na riadené strely pod vedením tamojšieho vodcu Kim Čong-una, uviedli vo štvrtok severokórejské štátne médiá. Informujú o tom agentúry AFP a Jonhap.

Severná Kórea otestovala podmorský útočný dron. Môže vytvoriť rádioaktívnu vlnu cunami
TASR/AP

V prípade testu išlo o podmorský útočný jadrový dron a uskutočnil sa v reakcii na spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey, spresnili médiá.

Cvičenie Pchjongjangu sa podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA uskutočnilo od utorka do štvrtka. Severokórejská armáda v rámci neho nasadila a otestovala tento nový zbraňový systém, ktorého úlohou je podvodným výbuchom "vytvoriť veľkú rádioaktívnu vlnu cunami" a zničiť nepriateľské plavidlá a prístavy.

USA a Južná Kórea v súčasnosti usporadúvajú 11-dňové kombinované vojenské cvičenia Freedom Shield (FS) a bojiskový výcvik známy ako Warrior Shield. Cvičenia FS trvajú do štvrtka a juhokórejská armáda prisľúbila, že ich dokončí.

Severná Kórea vníma všetky takéto manévre ako prípravu na inváziu, pričom tvrdí, že ich možno vnímať ako "deklaráciu vojny", a opakovane sa vyhráža odvetnými krokmi. Severná Kórea sa vlani označila za nezvratnú jadrovú veľmoc a tamojší líder Kim Čong-un vyzval na exponenciálny nárast produkcie zbraní vrátane jadrových. Nedávno tiež svojej armáde nariadil, aby sa pripravila na skutočnú vojnu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok