Valuch strávil v iránskom väzení takmer pol roka, prvých 40 dní na samotke

TASR, TA3
11.2.2013 14:40

Mateja Valucha zadržali a uväznili v Teheráne už 23. augusta 2012, slovenská ambasáda a neskôr aj vláda sa však o jeho zadržaní dozvedela až v januári. Valuch, ktorý strávil v iránskom väzení takmer pol roka, to povedal na brífingu priamo vo dvore rodičovského domu v Dubnici nad Váhom.

„Vyšetrovatelia ma informovali, že ľudia, ktorí si ma najali, boli z CIA, čiže ja som nebol zadržaný ako agent CIA. Toto aj uviedli ako dôvod môjho zadržania a ja som tú informáciu akceptoval, potvrdiť, že išlo o ľudí z CIA, nemôžem. Aj preto som v asi 40-minútovom filme, ktorý so mnou natočili, neoznačoval ľudí, čo si ma najali projektovými manažérmi, ale agentmi,“ povedal Valuch. Doplnil, že si mal vopred preveriť identitu ľudí, s ktorými spolupracoval. Aj preto sa v závere filmu, ktorý bol natočený ešte v septembri, ospravedlnil. Opakovane zdôraznil, že nemôže potvrdiť, že išlo o ľudí z CIA. „Film mal slúžiť na to, aby ho videli vysokopostavení ľudia v Iráne a mal mi pomôcť dostať ma na slobodu,“ dodal Valuch s tým, že podobné filmy natáčali s asi dvadsiatimi väzňami.

Valuch nechcel hovoriť podrobnejšie o projekte, na ktorom sa v Iráne podieľal, zdôraznil však, že z podnikateľského hľadiska išlo o veľmi realistické, miestami až geniálne projekty, s vysokou mierou návratnosti. Boli výhodné nielen pre neho, ale aj pre Irán a Iráncov samotných. „Nemám v srdci žiadne negatívne pocity voči Iránu a ľuďom, ktorých som stretol. Práve naopak, považujem ich za dobrých ľudí a dobrých priateľov. Nerád by som niekoho z nich dostal do nebezpečenstva a preto na ďalšie otázky o mojej práci v Iráne neodpoviem."

Poopravil medializované informácie, že v Iráne bol od roku 2008. „V Iráne som bol trikrát, dvakrát v roku 2010 a raz v roku 2013 na krátkych biznis-tripoch. Dlhšie som sa tam nezdržiaval. Dvakrát som sa vrátil domov bez akýchkoľvek problémov. Chápem, že ma museli zadržať, ak ľudí, s ktorými som spolupracoval, považovali za nepriateľov Iránu. Prvých 40 dní som strávil na samotke, čo bolo najhoršie. Inak sa ku mne chovali slušne, v žiadnom prípade ma nemučili, alebo niečo podobné. Kontakt so slovenskou ambasádou mi neumožnili, ja som dostal informáciu, že slovenská strana je o mojom väznení informovaná. Očividne nebola,“ spomína Valuch. Pripomenul, že doteraz nevie, ako a od koho sa informácia o jeho väznení dostala na Slovensko.

Nevylúčil, že do Iránu sa ešte vráti, v najbližšom čase určite nie. A ak Irán opäť navštívi, určite tam nebude vyvíjať podnikateľské aktivity. „Nebol by som rád, aby sa na základe môjho prípadu ľudia báli Iránu. Je to krajina s dobrými ľuďmi, bohatou kultúrou, výbornou kuchyňou. Určite však neodporúčam vyvíjať nejaké podnikateľské aktivity, ktoré by mohli byť spájané s niečím, čo v Iráne považujú za nesprávne,“ upozornil Valuch.
Plány do budúcnosti nevedel zatiaľ Valuch špecifikovať, chcel by sa angažovať v charitatívnej oblasti, rozmýšľa nad napísaním knihy zo svojho pobytu v Iráne.

Iránske úrady zatkli Slováka v januári pre podozrenie zo špionáže. Tamojšia tlačová agentúra Mehr pritom ešte 17. januára informovala o odhalení skupiny údajných špiónov pracujúcich pre americkú CIA. Valucha označili za spojku americkej tajnej služby a vykonávateľa tajného plánu CIA. Podľa tlačovej agentúry ho zadržali iránski bezpečnostní agenti spolu s "ďalšími členmi protiiránskej skupiny".

Valucha prepustili z iránskeho väzenia v stredu (6. 2.) v neskorých večerných hodinách. V sprievode slovenského konzula bol potom dopravený na zastupiteľský úrad v Teheráne. Následne sa podarilo ministerstvu vybaviť všetky potrebné dokumenty tak, že už vo štvrtok popoludní (7. 2.) mohol Slovák odcestovať domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok