Vodu z varenia nevylievajte: Takto sa dá využiť z vajec, zemiakov, šošovice i ryže

TA3/zm
31.3.2023 08:00

Väčšina vody, v ktorej sme niečo varili, končí vo výlevke drezu. A to je škoda, pretože sa do nej často uvoľňujú cenné látky, a tak sa dá takýto vývar využiť aj sekundárne. Napríklad po varení takých vajec, zemiakov či ryže.

Vodu z varenia nevylievajte: Takto sa dá využiť z vajec, zemiakov, šošovice i ryže
Freepik

Neplytvajte vodou, v ktorej ste varili rôzne suroviny, využite ju znovu. Možno ste doteraz netušili, aké cennosti ste vylievali.

Po uvarení vajíčok

Vajcia sú bohaté na vápnik a zo škrupinky sa uvoľňujú aj do vody, v ktorej ste ich varili. Je škoda len tak ju vyliať, keby ste vedeli, aké rôzne účinky dokáže mať. Keďže je táto voda bohatá na minerálne látky, poslúži po vychladnutí napríklad ako prírodné hnojivo na rastliny.   

Voda zo šošovice

Aj pri varení šošovice získavate ako sekundárny produkt cennú vodu. Látky sa uvoľňujú aj v prípade, že ste strukovinu len predmáčali, no o niečo menej. Varenie uvoľní viac minerálov a ak ste ju nespotrebovali, odložte si ju a po vychladnutí môžete opäť použiť ako hnojivo na zálievku izbových rastlín. Vonkajšie rastliny ju veľmi neobľubujú, ale vnútorné áno.

Ryžová voda

Aby ste si nemysleli, že všetky nálevy budú len o hnojení rastlín, poďme na celkom iné využitie vody po varení. Ak ste pripravovali ryžu, zlejte si časť vody do fľaštičky. Ocení ju vaša pleť. Je to dokonca tajomstvo mladej pokožky Japoniek. Ryžová voda vám skvele hydratuje pokožku, zlepší cirkuláciu krvi, takže pleť bude farebne zjednotená a ešte má aj protizápalové účinky, vďaka čomu sa vyhnete tvorbe vyrážok a pórov. Používajte ju ako tonikum.

Varené zemiaky

Robíme ich tak často a takmer vždy vodu zo scedených zemiakov vylievame. Pritom sú hneď tri možnosti, ako ju využiť. Keďže je takýto vývar bohatý na draslík a vitamín B12, funguje opäť ako pleťové tonikum na zastavenie starnutia. Rovnako sa zemiaková voda postará o to, aby ste mali zdravé a pevné vlasy bez rozštiepených končekov. A ak vám z nej vôbec ešte ostane, tak aj tento výluh je ideálny na hnojenie, prakticky všetkých rastlín.  

Témy: domácnosť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok