Biskupi sú prekvapení, rozhodnutie pápeža rešpektujú

TASR
11.2.2013 13:32

Konferencia biskupov Slovenska je rozhodnutím pápeža Benedikta XVI. rezignovať na svoju funkciu prekvapená, plne ho však rešpektuje. Predpokladá, že aj napriek tomuto rozhodnutiu sa audiencia slovenských biskupov u pápeža, plánovaná na 27. februára, uskutoční.

Biskupi sú prekvapení, rozhodnutie pápeža rešpektujú
SITA

"Je to správa prekvapujúca, avšak plne v súlade s právami Svätého otca," reagoval na správu o pápežovom odstúpení hovorca KBS Jozef Kováčik.

Dodal, že zatiaľ sa nič nemení na programe Národnej púte slovenských biskupov do Ríma, ktorá sa uskutoční v dňoch 25. až 28. februára v rámci slávenia Cyrilo-metodského roka. V stredu 27. februára má byť súčasťou púte aj audiencia u pápeža. "Zatiaľ predpokladáme, že sa uskutoční. Ak by sa niečo zmenilo, budeme reagovať," uviedol Kováčik.

Bratislavská arcidiecéza bližšie komentovať rozhodnutie pápeža o odstúpení nechcela. Podľa riaditeľa bratislavského Arbiskupského úradu Tibora Hajdu chcú si počkať až na oficiálnu správu, na prebrané správy agentúr nebudú reagovať.

Ako informovala agentúra Reuters, pápež Benedikt XVI. odstúpi z funkcie hlavy katolíckej cirkvi 28. februára. Viac sa dozviete tu.

Záborská: Pápež to zvládal

Rozhodnutie hlavy katolíckej cirkvi, pápeža Benedikta XVI., vzdať sa 28. februára svojho pontifikátu, prekvapilo slovenskú europoslankyňu Annu Záborskú z KDH. "V posledných rokoch som sa s ním stretla viackrát. Bolo vidieť, že je už pomerne slabý a obdivovala som, že celý ten tlak zvláda," povedala.

Na druhej strane, Záborská nemá pocit, že by sa stav pápeža v poslednom čase zhoršoval a ešte na jeseň minulého roka bol relatívne v poriadku. "Muselo sa stať niečo teraz. V jeho veku už aj minimálne zhoršenie zdravotného stavu mohlo rozhodnúť," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok