Domáce repelenty proti kliešťom: Pre vás neškodné, no na háveď mimoriadne účinné

TA3/zm
30.3.2023 16:00

Jar láka do prírody, no práve z tej si môžete priniesť neželaného spoločníka. Ako sa vyhnúť kliešťom s podomácky vyrobenými repelentami, ktoré sú, mimochodom, častokrát účinnejšie ako tie kupované?

Domáce repelenty proti kliešťom: Pre vás neškodné, no na háveď mimoriadne účinné
Freepik

Nemusíte kupovať chemické repelenty, pripravte si domáce, čisto prírodne a nedajte kliešťom šancu. Poďakuje sa vám aj vaša koža, ktorej prírodnými alternatívami repelentov neuškodíte.

Rozmarínový 

Pripravte si dva až tri konáriky rozmarínu, pol litra vody a lyžicu vínneho octu. Vodu priveďte k varu, potom nasypte rozmarín, vypnite plameň a nechajte lúhovať až do vychladnutia. Na záver vmiešajte ocot a prelejte do menších fľašiek a uchovávajte v chladničke.

Citrusový 

Na tento repelent je vhodné akékoľvek citrusové ovocie, od citrónov, cez mandarínky, limetky, pomaranče alebo grepfruity. Čím rôznejšie druhy použijete, tým bude roztok krajšie voňať. Celé kusy ovocia vložte do vody a varte hodinu na miernom plameni. Ovocie uvoľni šťavu aj bez toho, aby bolo prekrojené. Vývar po vychladnutí prelejte do fliaš s rozprašovačom a repelent je hotový.

Klinčekový

Na deci bieleho alkoholu potrebujete asi 15 klinčekov. Nič nevaríte, len necháte lúhovať minimálne dva dni a tinktúru následne striekate na telo pred pobytom v prírode.

Levanduľový

Do troch lyžíc olivového oleja primiešajte levanduľovú esenciu a šťavu z polovice citróna. A máte hotovo. Repelent len prelejte do menších nádob a v prípade dlhšieho pobytu v prírode ho noste so sebou, aby ste ho mohli aplikovať po niekoľkých hodinách opäť.

Eukalyptový

Princíp je rovnaký ako pri levanduľovom repelente, do oleja sa pridáva esenciálny eukalyptus. Citrón môžete a nemusíte pridať, no skôr kvôli vôni, než kvôli účinku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok