Od stánkov s hotdogmi po vojnu na Ukrajine. Kto bol šéf vagnerovcov Prigožin?

ta3/Samuel Drozda
28.3.2023 00:00

Jevgenij Prigožin sa v minulosti ukázal ako kľúčový hráč ruskej invázie na Ukrajinu, ktorý viedol do boja na najdôležitejších frontoch žoldniersku skupinu vagnerovci. Bol známy ako zločinec, podnikateľ a napokon rebel, ktorý verboval ruských väzňov, ovplyvňoval americké voľby a dokonca zamieril aj na samotnú Moskvu. Kto bol takzvaný Putinov kuchár Prigožin?

Šéf Vagnerovej skupiny kritizoval bohatých Rusov za to, že nepomáhajú vo vojne
AP

Prigožin pochádzal z Petrohradu, rodného mesta Vladimira Putina. Prvýkrát ho odsúdili v roku 1979 za krádež, keď mal iba 18 rokov a dostal podmienečný trest na dva a pol roka, píše web BBC. O dva roky neskôr ho odsúdili na 13 rokov za krádež a lúpež, z ktorých si za mrežami odsedel deväť. Po prepustení z väzenia Prigožin otvoril viacero hotdogových stánkov v Petrohrade. Jeho biznisu sa v ruských 90. rokoch darilo a Prigožin bol schopný otvoriť niekoľko prestížnejších reštaurácií v meste.

Práve tu sa Prigožin stretol s vrcholom moci v Petrohrade a neskôr aj v Rusku. Jedna z jeho reštaurácií s názvom Nový ostrov bola loď, ktorá sa plavila po rieke Neva. Vladimir Putin si ju natoľko obľúbil, že po tom, ako sa stal prezidentom, začal na ňu pozývať aj zahraničné návštevy a hostí. Išlo pravdepodobne o prvé stretnutie Putina s Prigožinom. 

"Vladimir Putin... videl, že nemám problém doniesť taniere hosťom osobne," povedal Prigožin v rozhovore. "Stretli sme sa, keď prišiel s japonským premiérom Morim." Joširo Mori navštívil Petrohrad v roku 2000. O niekoľko rokov neskôr Prigožinova cateringová spoločnosť Concord uzavrela zmluvu na dodávanie potravín do Kremľa, čím si jej vlastník vyslúžil prezývku "Putinov kuchár".

Začiatky Vagnerovcov

Až po ruskej invázii na Krym v roku 2014 sa začali objavovať náznaky, že Prigožin nie je iba obyčajným podnikateľom. Neznáma súkromná vojenská spoločnosť, o ktorej sa hovorilo, že s ním bola spojená, sa podieľala aj na boji proti ukrajinským vojakom. Dnes je známa ako Vagnerovci podľa prezývky, ktorú používal jeden z jej prvých a najdôležitejších veliteľov. Údajne ho fascinovalo nacistické Nemecko, ktoré si na účely propagandy privlastnilo diela známeho hudobného skladateľa z 19. storočia. Je iróniou, že "denacifikácia" Ukrajiny je cieľom Putinovej rozsiahlej invázie, ktorú spustil vo februári 2022.

Okrem Ukrajiny bola Vagnerova skupina aktívna v Afrike a aj mimo nej, pričom vždy plnila úlohy, ktoré podporovali agendu Kremľa. Išlo o operácie, ako sú podpora režimu Bašára al-Asada v Sýrii a boj proti francúzskemu vplyvu v Mali. Časom žoldnierska skupina nadobudla hrôzostrašnú povesť brutálnych zabijakov. Členovia Vagnerovej skupiny boli v roku 2017 obvinení z toho, že mučili sýrskeho zajatca kladivom, sťali mu hlavu a potom podpálili jeho telo. Nasledujúci rok boli pri vyšetrovaní prítomnosti Vagnerovcov v Stredoafrickej republike zabití traja ruskí novinári.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok