Koniec alkoholu za volantom? Štát si na vodičov posvieti prísnejšími trestami

ta3 čtk
23.3.2023 13:42

Štát pripravuje prísnejšie tresty pre opitých vodičov. Podľa predlohy, ktorú posúdi parlament, by po novom za šoférovanie v ťažkej opitosti malo hroziť až päťročné väzenie a vodičom z povolania potom ešte prísnejší trest. Sprísniť postihy navrhla vláda premiéra Eduarda Hegera aj v prípade tragických nehôd, ktoré zavinia opitý profesionálny vodič.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Návrh novely trestného zákona počíta so zavedením zvláštnej kategórie, a to stavu ťažkej opitosti, teda riadenia vozidla v čase, keď má vodič aspoň dve promile alkoholu v krvi. Práve v týchto prípadoch by súdy mohli ukladať vinníkom prísnejšie tresty.

Slovensko uplatňuje nulovú toleranciu alkoholu za volantom. Pokiaľ má vodič do jedného promile alkoholu v dychu, hrozí mu pokuta a zadržanie vodičského oprávnenia. Silnejšia opitosť, rovnako ako odmietnutie dychovej skúšky alebo riadenie pod vplyvom drog, je u nás trestným činom. Zato bežným vodičom teraz hrozí ročné väzenie, vodičom z povolania až päť rokov za mrežami.

Vlani súdy uznali vinnými 4640 obžalovaných z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Len 301 z nich uložili trest väzenia, väčšina odsúdených vyviazla s podmienkou či peňažným trestom a zákazom konania.

Minister vnútra Roman Mikulec vlani na jeseň povedal, že pri zhruba 12 percentách z celkového počtu dopravných nehôd v krajine bolo u vodičov zistené požitie alkoholu.

Na sprísnenie trestov za jazdu pod vplyvom alkoholu vyzvali niektorí politici po minuloročnej tragédii, keď opitý Dušan Dědeček vo vysokej rýchlosti vrazil v centre Bratislavy do skupiny ľudí na zastávke Zochova. Nehoda si vyžiadala päť mŕtvych.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok