Nezabudnite si prestaviť hodinky, mení sa čas. Noc na nedeľu bude o hodinu kratšia

ta3 ČTK tasr
25.3.2023 20:00

V noci na nedeľu začína letný čas. Hodiny sa o 02:00 posunú na 03:00, noc teda bude o hodinu kratšia. Letný čas bude platiť nasledujúcich sedem mesiacov. Posledný októbrový deň sa vráti štandardný stredoeurópsky čas, nesprávne označovaný zimný.

Pri letnom čase sa nepoužíva čas daný príslušným časovým pásmom, ale používa sa čas, ktorý je posunutý dopredu obvykle o jednu hodinu. Znamená to tiež, že sa posunie čas východu a západu Slnka aj čas pravého poludnia. Miesto okolo 12:00 bude Slnko cez leto prechádzať miestnym poludníkom až zhruba o 13:00.

Mrhanie svetlom

Účelom zavedenia letného času bola pôvodne úspora elektrickej energie, ktorá by bola inak potrebná na večerné osvetlenie, podľa energetikov zmena času ale veľké úspory elektriny neprináša. Podľa niektorých odborníkov má striedanie času negatívny vplyv na zdravie a psychiku ľudí.

Myšlienka zmeny času sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina. Prvý vážny návrh na zavedenie letného času podal londýnsky staviteľ William Willet v roku 1907 v eseji The Waste of Daylight, teda Mrhanie denným svetlom.

Letný čas sa v niektorých európskych štátoch zaviedol počas prvej i druhej svetovej vojny. V Československu začal platiť od roku 1979. K prijatiu tohto opatrenia prispela aj energetická kríza v tomto období. Hodinky sa posúvali v prvú aprílovú sobotu o polnoci. Od roku 1981 počas posledného marcového víkendu. Letný čas sa potom končil počas posledného septembrového víkendu, o 01.00 h v noci zo soboty na nedeľu.

Neskôr sa zmena času presunula na 02.00 h v noci (na jar) a 03.00 h (na jeseň), pretože v tomto čase najmenej ovplyvňuje dopravu, predovšetkým železničnú. Od roku 1996 Európska komisia predĺžila obdobie letného času každoročne od posledného marcového víkendu až do posledného októbrového víkendu.  

Striedanie času sa malo naposledy uskutočniť v roku 2021, ale napokon zmena zostáva v platnosti najmenej do roku 2026. Letný čas mal totiž už od svojho zavedenia aj odporcov. Vláda Slovenskej republiky 14. decembra 2021 schválila zavedenie striedania času na roky 2022–26. Letný čas sa bude začínať i končiť vždy v nedeľný deň.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok