Zelenskyj navštívil Charkov aj Chersonskú oblasť. Ocenil hrdinov, ktorí bojujú proti okupantom

ta3 tasr
23.3.2023 07:04

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu - okrem frontu pri Bachmute - navštívil aj mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Ocenil hrdinstvo, s ktorým Charkovčania vzdorujú ruským útokom, informovala agentúra DPA. Vo štvrtok prišiel pozrieť Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú čiastočne kontrolujú ruské sily.

V Charkove

Zelenskyj odovzdal charkovskému primátorovi Ihorovi Terechovovi ocenenie "Mesto-hrdina Ukrajiny". Udelil tiež vyznamenania viacerým vojakom, ktorí sa zaslúžili o to, že toho druhé najväčšie mesto Ukrajiny po vlaňajšej ruskej invázii nepadlo do rúk agresora.

"Charkov je ozajstným mestom-hrdinom. Vďaka svojim občanom toto prekrásne mesto, po boku s ďalšími (ukrajinskými) mestami, bráni našu nezávislosť," citovali prezidentove slová ukrajinské médiá.

Zelenskyj len niekoľko hodín predtým navštívil pozície ukrajinskej armády blízko mesta Bachmut, ktoré sa nachádza na frontovej línii v Doneckej oblasti a viac než pol roka sa oň vedú jedny z najťažších bojov od začiatku invázie.

Prezident tam odovzdal vyznamenania vojakom a poďakoval sa im za ochranu ukrajinskej suverenity. Vypočul si tiež správy o aktuálnej operačnej situácii a priebehu nepriateľských akcií na fronte. Pamiatku padlých ukrajinských obrancov si uctil minútou ticha.

V Chersonskej oblasti

"Pracovná cesta v Chersonskej oblasti. Obec Posad-Pokrovske, kde boli v dôsledku totálnej ruskej invázie zničené domy a zariadenia civilnej infraštruktúry," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti. Ukrajinské sily oslobodili Cherson, administratívne centrum Chersonskej oblasti, vlani v novembri po stiahnutí ruských vojsk. Ruské sily časť tohto administratívne celku na ľavom brehu Dnepra stále okupujú a mesto pravidelne ostreľujú.

Podľa gubernátora Chersonskej oblasti Olexandra Prokudina ruské ostreľovanie za uplynulých 24 hodín zabilo jednu osobu. Zelenskyj povedal, že miestne úrady v obci postupne obnovujú základné služby ako elektrinu a vodu a rekonštruujú zdravotnícke centrum. "Ľudia sa vracajú... Hovoril som s miestnymi o ich problémoch a potrebách," dodal.

Stretol sa tiež s miestnymi predstaviteľmi a diskutovali o odmínovaní a rekonštrukcii oslobodeného územia. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vlani v septembri dekrét, ktorým anektoval štyri ukrajinské administratívne územia vrátane Chersonskej oblasti aj napriek tomu, že ju ruské sily nemali vojensky úplne pod kontrolou. Západ túto nezákonnú anexiu odsúdil a neuznáva ju. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok