Záujem o daňové raje na Slovensku je najväčší za päť rokov

SITA
11.2.2013 11:29

Záujem slovenských podnikateľov o daňovú optimalizáciu a zaistenie anonymného vlastníctva prostredníctvom zahraničných firiem bol v minulom roku najväčší za posledných päť rokov. Počet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, na konci roku 2012 presiahol 3 600 a medziročne sa zvýšil o 17,8 %.

Záujem o daňové raje na Slovensku je najväčší za päť rokov
SITA

Z daňového raja je aktuálne kontrolovaných 1,78 % firiem registrovaných na Slovensku. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko, ktorá informácie čerpá výhradne z verejne dostupných zdrojov. Najväčší záujem firmy v minulom roku pritom prejavili o Cyprus a Seychely.

"Celý minulý rok sa na Slovensku niesol v duchu výrazného záujmu podnikateľov o daňovú optimalizáciu a zaistenie anonymného vlastníctva prostredníctvom zahraničných firiem. Záujem o presun sídla do daňového raja bol najväčší za posledných päť rokov, kedy Bisnode tieto štatistiky detailne sleduje. Zatiaľ čo v roku 2011 sa počet firiem s vlastníkom z daňového raje zvýšil o 263, v roku 2012 išlo o 551, čo predstavuje medziročný nárast o 109 %,“ hovorí analytička Bisnode Petra Štěpánová s tým, že najviac sa zvyšoval počet firiem s majiteľom z Cypru a Seychel.

K najobľúbenejším daňovým rajom dlhodobo patria európske destinácie, a to Holandsko, s veľkým odstupom nasledované Cyprom. Zatiaľ čo obľuba Cypru v posledných rokoch prudko stúpa, počet spoločností ovládaných z Holandska od roku 2010 rastie iba mierne. "Cyprus a Seychely sa medzi českými a slovenskými podnikateľmi v poslednom období stávajú jednoznačnými favoritmi medzi daňovými rajmi,“ uviedla Petra Štěpánová. Zároveň dodala, že Cyprus sa spravidla využíva k daňovej optimalizácii, zatiaľ čo Seychely k zaisteniu anonymity.

Počet českých spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, ku koncu minulého roka presiahol 12 500 a medziročne sa zvýšil o 3,8 %. Z daňového raja je tak aktuálne kontrolovaných 3,43 percenta firiem registrovaných v Česku. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnila Česká kapitálová a informačná agentúra (ČEKIA), ktorá je členom nadnárodnej skupiny Bisnode.

Spoločnosť Bisnode Slovensko, s.r.o. sa zaoberá zberom informácií o významných slovenských spoločnostiach, ich spracovaním do jednotnej štruktúry a následným vydávaním týchto firemných profilov vo forme internetovej databázy. Spoločnosť Bisnode bola založená v roku 1989 a má viac ako 3 000 zamestnancov v 17 európskych krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok