Čína tvrdí, že sledovala a odohnala americký torpédoborec. USA informáciu popreli

ta3 čtk
23.3.2023 06:56

Čínska armáda tvrdí, že sledovala a "odohnala" americký torpédoborec, ktorý podľa nej nelegálne vplával do vôd pri Paracelských ostrovoch v Juhočínskom mori. Spojené štáty to ale popreli a tvrdenia označili za nepravdivé. Informuje o tom agentúra Reuters. Na Paracelské ostrovy si robia nárok Čína, Taiwan aj Vietnam. Podobný incident sa u nich odohral už vlani.

Čína tvrdí, že sledovala a odohnala americký torpédoborec. USA informáciu popreli
Twitter/Saeed Sanweyne (ilu)

Vo vyhlásení čínskej armády sa uvádza, že torpédoborec USS Milius nezákonne vnikol do čínskych teritoriálnych vôd, čím "narušil mier a stabilitu rušnej vodnej cesty".

Americké námorníctvo reagovalo vlastným vyhlásením. "USS Milius vykonáva rutinné operácie v Juhočínskom mori a nebol vyhnaný. Spojené štáty budú aj naďalej lietať, plávať a operovať všade tam, kde to medzinárodné právo umožňuje," píše sa v ňom.

Juhočínske more je jedným zo sporných bodov vzťahov medzi Čínou a USA. Washington viní Peking, že jeho územné nároky v týchto vodách sú nezákonné. Lode amerického námorníctva tak v posledných rokoch Juhočínskym morom preplávajú čoraz častejšie, aby sa USA proti čínskym nárokom vymedzili.

Po podobnom incidente z minulého leta USA uviedli, že v Juhočínskom mori pôsobí v rámci slobodnej plavby a že Peking, ktorého nároky sú neoprávnené, toto právo obmedzuje. Čína vtedy vyhlásila, že žiadne práva ani slobody neporušuje a Spojené štáty obvinila, že zámerne vyvolávajú napätie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok