Princ William navštívil Poľsko, aby poďakoval vojakom pomáhajúcim Ukrajine

ta3 ČTK
22.3.2023 19:15

Britský princ William v stredu podnikol neohlásenú cestu do Poľska, aby poďakoval britským a poľským vojakom zapojeným do poskytovania podpory Ukrajine. Potom sa má stretnúť s utečencami, ktorí z krajiny utiekli pred ruskou inváziou, a vypočuť si ich príbehy, informovala agentúra Reuters.

Princ William navštívil Poľsko, aby poďakoval vojakom pomáhajúcim Ukrajine
TASR/AP

Následník britského trónu odcestoval do Rzeszówa na juhovýchode Poľska, kde sa stretol s ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom a porozprával sa s príslušníkmi poľských obranných síl a britskými vojakmi, ktorí sú tu umiestnení.

Britské nasadenie v Poľsku je súčasťou posilňovania síl NATO na jeho východnom krídle po ruskej invázii na Ukrajinu.

Cesta, ktorá nebola vopred ohlásená, sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení. Hovorca princa uviedol, že William si veľmi prial, aby sa návšteva Poľska uskutočnila, a že si ju osobne vyžiadal.

"Som tu, pretože chcem osobne poďakovať poľským a britským vojakom, ktorí pracujú v úzkom a zásadnom partnerstve," uviedol princ William vo vyhlásení pre poľské médiá. "Chcem tiež vzdať hold inšpirujúcu ľudskosti poľského ľudu. Otvorili ste svoje srdcia rovnako ako svoje domovy," dodal.

Po návšteve Rzeszówa sa princ chystá do Varšavy, aby navštívil kancelársky blok, ktorý bol prestavaný na ubytovacie centrum pre asi 300 ukrajinských žien a detí, ktoré utiekli pred vojnou.

Princ William vo štvrtok položí veniec pri hrobe neznámeho vojaka v poľskom hlavnom meste, kde ho počas svojej štátnej návštevy v roku 1996 položili aj jeho starí rodičia, kráľovná Alžbeta II a jej manžel princ Philip. Potom sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

"Pri zajtrajšom stretnutí s prezidentom Dudom znovu zdôrazním hlboké vzťahy medzi našimi národmi a zdôrazním svoju trvalú podporu a vďačnosť poľskému ľudu," povedal.

Svoju návštevu Poľska, kam William zavítal prvýkrát od roku 2017, kedy tu bol so svojou manželkou Kate, princ zakončí návštevou miestnej jedálne, kde pozdravia mladých ukrajinských utečencov, ktorí sa vo Varšave usadili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok