Lídrov EÚ čaká debata o pomoci Kyjevu, podpore zelenej ekonomiky i cenách energií

ta3 čtk
22.3.2023 14:09

Ďalšia pomoc Ukrajine, podpora konkurencieschopnosti európskej zelenej ekonomiky či reforma energetického trhu budú hlavnými témami nadchádzajúceho bruselského stretnutia prezidentov a premiérov krajín Európskej únie. Šéfovia štátov a vlád európskeho bloku sa počas dvojdňového zasadnutia majú baviť aj o chystanom návrate k fiškálnym pravidlám ao ďalšej integrácii eurozóny. Podľa diplomatov sa ale zásadné diskusie môžu točiť okolo podpory jadrovej energetiky a syntetických palív pre autá, o ktoré sa v súčasnosti sporia tábory vedené Francúzskom a Nemeckom.

Jesenné prognózy naznačujú vstup EÚ a eurozóny do recesie
TASR – Jakub Kotian

Lídri únijných krajín sa stretnú niekoľko dní po tom, čo blok uzavrel dohodu o dodávke milióna delostreleckých granátov a odoslal do Kyjeva ďalšiu platbu v rámci pravidelnej finančnej pomoci. K svojim partnerom sa na diaľku pripojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého sa chystá summit uistiť o ďalšej vojenskej a finančnej pomoci pre krajinu, ktorá sa už dlhšie ako rok bráni ruskej agresii.

Únia na to chce využiť aj mrazený majetok ruských oligarchov či inštitúcií. Podľa navrhovaných záverov vrcholného stretnutia, ktoré má ČTK k dispozícii, je EÚ pripravená na zvýšenie tlaku na Moskvu uvažovať aj o nových sankciách. Tie presadzujú najmä pobaltské štáty alebo Poľsko a týkať by sa mohli ruskej jadrovej energetiky alebo vývozu diamantov. Veľa krajín je ale proti a únijní činitelia v najbližších týždňoch šancu na veľký posun smerom k jednote nevidia.

Výbušnejšiu diskusiu mnoho diplomatov očakáva pri ekonomických témach spojených s prechodom k ekologicky šetrnému priemyslu. Šéfovia štátov sa budú baviť okrem iného o nedávnom návrhu Európskej komisie, ktorá chce zabezpečiť výrobu obnoviteľných technológií a získavanie surovín v Európe s cieľom pomôcť miestnym firmám a znížiť závislosť na dovoze z Číny. S návrhom je nespokojné Francúzsko, ktoré sa napriek odporu Nemecka a ďalších krajín snaží presadiť podporu jadrovej energie a hodlá o nej diskutovať aj na summite. Spor Paríža a Berlína by mohol v Bruseli podľa niektorých činiteľov rezonovať aj v otázke podpory syntetických palív pre spaľovacie motory, v ktorej komisia tiež vyšla v ústrety Nemecku.

"Tie témy sú na stole. Ja myslím, že to môže posunúť Európska rada, otvorená debata medzi lídrami k tomu môže prispieť," povedal český minister pre európske záležitosti Mikuláš Bek. Česko, ktoré bude na summite zastupovať premiér Petr Fiala, je podľa Beka v "zvláštnej pozícii", pretože stojí za francúzskou požiadavkou na podporu jadra, ako aj za nemeckou snahou umožniť využívanie syntetických palív v nových autách po roku 2035.

Ďalšou témou vrcholného stretnutia budú ceny plynu a elektriny, kvôli ktorých minuloročnému rekordnému rastu zaviedla únia vlani počas českého predsedníctva sériu núdzových opatrení. Lídri v návrhu záverov chcú ich zhodnotenie a prípadné predĺženie, ak by bolo potrebné v záujme dostatočných zásob plynu a zaistenia dostupných cien. Komisia okrem iného navrhuje predĺžiť dobrovoľné pätnásťpercentné zníženie spotreby plynu až do jari budúceho roka.

Summit by mal tiež vyzvať na rýchle schválenie zmien fungovania energetického trhu navrhnutých minulý týždeň komisiou, aby začali platiť do konca tohto roka.

V piatok majú lídri na programe rokovania o ďalšom prehlbovaní hospodárskej a menovej únie eurozóny, ktorá sa tento rok rozšírila o Chorvátsko na 20 krajín. Eurosummit, do ktorého sa ale zapoja aj šéfovia štátov používajúcich vlastné meny, sa bude venovať aj návratu k pozastavenému uplatňovaniu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ, na ktorého podrobnostiach sa členské krajiny zatiaľ nezhodujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok