Severná Kórea vypálila niekoľko striel s plochou dráhou letu do mora, tvrdí Soul

ta3 tasr
22.3.2023 12:13

Severná Kórea vypálila v stredu smerom do mora niekoľko striel s plochou dráhou letu, oznámila juhokórejská armáda. Došlo k tomu v čase, keď Spojené štáty a Južná Kórea usporadúvajú spoločné vojenské cvičenia, informujú agentúry AFP a Jonhap.

Balistická strela Severnej Kórey dopadla do japonskej ekonomickej zóny, vyhlásil premiér
TASR/AP

"Juhokórejská armáda detegovala vypálenie niekoľkých striel s plochou dráhou doletu do Východného (Japonského) mora," uviedol zbor náčelníkov štábov v Soule s tým, že rakety vypálila Severná Kórea. Doplnil, že juhokórejské a americké spravodajské služby analyzujú bližšie informácie.

Podľa juhokórejskej armády strely vypálili z okolia prístavného mesta Hamhung okolo 10.15 h miestneho času. Podľa pozorovateľov mohlo ísť o strategické strely s plochou dráhou letu dlhého dosahu, ktoré sú známe tiež ako severokórejská verzia amerických striel Tomahawk.

USA a Južná Kórea v súčasnosti usporadúvajú 11-dňové kombinované vojenské cvičenia Freedom Shield (FS) a bojiskový výcvik známy ako Warrior Shield. Cvičenia FS trvajú do štvrtka a juhokórejská armáda prisľúbila, že ich dokončí. Severná Kórea vníma všetky takéto manévre ako prípravu na inváziu, pričom tvrdí, že ich možno vnímať ako "deklaráciu vojny", a opakovane sa vyhráža odvetnými krokmi.

K stredajšiemu odpáleniu striel prišlo týždeň po tom, čo Pchjongjang otestoval svoju doposiaľ najsilnejšiu raketu Hwasong-17. Bol to tento rok jeho druhý test medzikontinentálnej balistickej rakety. Severokórejské médiá označili aj tento test za reakciu na vojenské cvičenie americkej a juhokórejskej armády. Severná Kórea sa vlani označila za nezvratnú jadrovú veľmoc a tamojší líder Kim Čong-un vyzval na exponenciálny nárast produkcie zbraní vrátane jadrových. Nedávno tiež svojej armáde nariadil, aby sa pripravila na skutočnú vojnu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok