Klaus označil Havla za extrémneho ľavičiara

TASR
11.2.2013 09:30

Odchádzajúci český prezident Václav Klaus označil dnes svojho predchodcu Václava Havla za extrémneho ľavičiara, ktorý boril existujúci spoločenský poriadok. Uviedol to v rozhovore pre poľský denník Do Rzeczy, ktorého prepis získali Lidové noviny.

Klaus označil Havla za extrémneho ľavičiara
ČTK

"Václav Havel a jeho špecifická ideológia, pre ktorú nemám lepší názov než havlizmus, bol absolútne iný svet. ... Bola to skôr ozvena francúzskeho jakobínstva než britský konzervatívny princíp klasického liberalizmu. Bolo to extrémne ľavičiarstvo," vyhlásil Klaus v jednej z 12 odpovedí.

Podľa jeho slov Havel pohŕdal trhom, namiesto demokracie chcel zaviesť elitársku postdemokraciu a namiesto konzervativizmu a tradičných hodnôt presadzoval "modernistické borenie existujúceho ľudského poriadku".

Klaus chcel týmito tvrdeniami - ako uviedol - demonštrovať hlavné rozdiely medzi vlastnou politikou a názormi Václava Havla, ktorého súčasne obvinil z kozmopolitizmu, z výbojného zahranično-politického intervencionizmu a humanitárneho bombardovania. Seba naproti tomu prezentoval ako konzervatívneho politika, ktorý má dôveru v tradície a štát a rešpektuje suverenitu všetkých krajín.

Klausovej kritike neunikli ani ďalší svetoví politici. Americký prezident Barack Obama podľa Klausa reprezentuje antidemokratický smer politiky a britský premiér David Cameron zase nie je schopný zaujať jasné stanovisko.
Dosluhujúci český prezident tiež varoval poľských susedov, že Brusel predstavuje oveľa väčšie nebezpečenstvo než Moskva, uviedol Český rozhlas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok