Chcete schudnúť bez námahy? Jediné, čo musíte podľa vedcov urobiť je tento detail

TA3/zm
29.3.2023 16:00

Toto chudnutie je o oklamaní mysle. Stále teda platí, že pre štíhlu líniu a zdravie je najlepšie hýbať sa a jesť vyvážene, ale predsa len si dokážete k vysnívanej postave pomôcť aj trochu jednoduchším spôsobom.

Chcete schudnúť bez námahy? Jediné, čo musíte podľa vedcov urobiť je tento detail
Freepik

Čínski vedci robili rôzne pokusy so servírovaním pokrmov a následným vplyvom na chudnutie či preberanie. Výsledok milo prekvapí, pretože netreba urobiť až tak veľa, aby ste oklamali myseľ a chuťové poháriky.

Malé kúsky

Každé jedlo by ste mali nakrájať na veľmi malé kúsky. To zabezpečí, že pomocou vidličky či lyžice budete porciu naberať niekoľkonásobne viac ako by ste to urobili za normálnych okolností. Je to detail, ktorý však oči a následne mozog vyhodnotia tak, že ste sa najedli do sýtosti.

Po celom tanieri

Druhým trikom, ktorý by ste pri servírovaní mali dodržať, je rozmiestnenie jedla po celom tanieri. Opäť ide len o oklamanie mysle, pretože vnímate tanier ako plný, hoci možno porcia, ktorú ste si naložili, bola pomerne malá.

Oklamali zrak

A ako prebiehal samotný pokus? Vedci ukázali dobrovoľníkom tri rôzne zábery, na ktorých bolo rovnaké množstvo čokolády. No správne hádate, že každý záber ju mal inak naservírovanú.

Na prvej fotke bola čokoláda v celku, v podobe tabuľky. Druhá snímka mala sladkosť rozdelenú na úzke pásiky a tretí záber zobrazoval čokoládu nalámanú na veľmi malé kúsky.

Nejde o to, že si dobrovoľníci chceli dať čokoládu vtedy, keď bola na malé kúsky, lebo mali pocit, že by menej zhrešili. Ide o niečo celkom iné. Mali vyhodnotiť, kde bolo čokolády najviac. A to sa im zdalo práve v prípade tretieho sladkého záberu.

Ďalšie servírovacie triky

Existuje ešte niekoľko starších objavov, týkajúcich sa servírovania jedla, ktoré napomáhajú chudnutiu. Napríklad fakt, že s ťažším príborom máme tendenciu zjesť toho viac. Alebo, že ak konzumujeme jedlo v prítmí, viac si ho vychutnáme, čo znamená, že jeme menej a pomalšie. A skvelý objav sa týkal aj farieb tanierov. Od prejedania odrádza sivý, čierny, hnedý aj fialový servis. No víťazom je jednoznačne modrá farba, ktorá potláča chuť do jedla najviac.     

Témy: chudnutie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok