Funguje nielen mlieko: Proti páleniu záhy zaberajú aj tieto potraviny

TA3/zm
29.3.2023 08:00

Nepríjemné pálenie záhy dokážu rýchlo zastaviť aj bežne dostupné potraviny. Najznámejším receptom je napiť sa mlieka, poznáme sa však ďalšie.

Funguje nielen mlieko: Proti páleniu záhy zaberajú aj tieto potraviny
Freepik

Po citrusoch, cibuľovinách, korenistých jedlách, dokonca i po paradajkách môžete pocítiť pálenie záhy. Dá sa to zvládnuť, ale je to nepríjemné, tak prečo by ste si nepomohli a neuľavili, keď sú na to jednoduché, no účinné recepty.

Mlieko 

Najznámejší trik, ako zastaviť pálenie záhy, je napiť sa mlieka. To obsahuje antacidá, ktoré neutralizujú kyselinu v žalúdku. Pretože pálenie záhy vzniká práve z prekyslenia tráviaceho traktu, kedy dochádza k zvýšeniu vnútorného pH. Ak chcete, aby mlieko čo najúčinnejšie a najrýchlejšie zabralo, mali by ste vypiť pohár poriadne studeného. Izbová teplota mlieka ani zohriate by nezabralo tak dobre.

Cmar

V kategórii mliečnych výrobkoch ešte ostávame. Záha sa nekamaráti ani s cmarom, pretože kyselina mliečna rovnako účinne zneutralizuje obsah žalúdka. Ide o skvelé probiotikum, ktoré pomocou dobrých baktérii napomáha tiež k lepšiemu vstrebávaniu živín. Cmar doslova potiahne žalúdočnú výstelku, čím zabránite kyslému refluxu.  

Banán

Po obľúbenom ovocí siahame v rôznych prípadoch, no len málokto vie, že je to skvelá voľba aj pri pálení záhy. Banány sú bohaté na draslík a stimulujú tvorbu hlienu v žalúdku, čím sa zabraňuje tvorbe kyseliny. Aj vláknina obsiahnutá v banánoch pomáha na trávenie, hoci účinok na zastavenie pálenia záhy sa nedostaví tak skoro ako po vypití mlieka.

Mandle

Dať si za hrsť mandlí je ďalším jednoduchým receptom, ako sa popasovať so štrajkujúcou záhou. Obsah žalúdka v tomto prípade neutralizujú oleje, ktoré tieto orechy obsahujú. Na to, aby sa ďalej trávenie dalo do poriadku, zaberá opäť aj vláknina, na ktorú sú mandle bohaté.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok