V nemocniciach v USA sa šíri nebezpečná superkvasinka

ta3/hm
22.3.2023 11:21

V amerických nemocniciach evidujú nárast prípadov infekcie kvasinkou Candida auris, ktorá napáda ľudí s oslabeným imunitným systémom a je potenciálne smrteľná. Upozornilo na to americké Stredisko pre kontrolu nemocníc. Prítomnosť "superkvasinky" zaznamenali aj v celkom nových oblastiach, kde sa dovtedy neobjavila.

V nemocniciach v USA sa šíri nebezpečná superkvasinka
Profimedia (ilustračné)

Kvasinka s názvom Candida auris alebo C. auris sa rozšírila z Japonska, kde ju objavili v roku 2009, do celého sveta. Podľa výsledkov novej štúdie ju detekovali už vo viac ako polovici amerických štátov. Zdravotníci ju v nemocniciach v USA sledujú od roku 2016. 

Slabá imunita

Obavy z šírenia kvasinky vzrástli najmä v posledných rokoch. "Pozorujeme jej nárast nielen v oblastiach, kde sa už rozšírila, ale aj na celkom nových miestach," uviedla šéfka Strediska pre kontrolu nemocníc, skrátene CDC, Meghan Lymanová pre televíziu NBC.

Autori štúdie, ktorú publikovali tento týždeň v medicínskom časopise Annal of Internal Medicine, zistili, že od roku 2019 do roku 2020 vzrástol jej výskyt v USA o 59 % na 756 prípadov, a v roku 2021 o 95 % na 1471 prípadov.

Huba nepredstavuje hrozbu pre zdravých jedincov, ale pre ľudí so slabou imunitou. Ako uviedol americký epidemiológ a infektológ Waleed Javaid, huba sa vyskytuje u vážne chorých ľudí, ktorí majú zvyčajne aj ďalšie zdravotné problémy. V USA patria medzi rizikových jedincov napríklad starší ľudia v zariadeniach sociálnych služieb.

Príznaky a prenos

Medzi príznaky infekcie patria zápaly hrdla, ucha, ale aj močových ciest. Ak sa však huba v tele uchytí a spôsobí zápal, podľa CDC v tretine až polovici prípadov hostiteľa usmrtí. Infikovanie sa Candidou auris môže viesť až k septickému šoku. Novinky.cz uvádzajú, že v prípade, ak huba napadne pľúca, môže dôjsť k zlyhaniu dýchacieho ústrojenstva. 

Huba sa môže prenášať z človeka na človeka alebo pri kontakte s kontaminovanými predmetmi. Podľa infektológa Javaida je však nepravdepodobné, že by sa superkvasinka stala problémom zdravých ľudí, ktorí nepoužívajú zariadenia ako napríklad dýchacie trubice či katéter.

Stredisko pre kontrolu nemocníc označilo hubu za "naliehavú hrozbu", pretože je odolná voči viacerým liekom. Ľudí ohrozených hubou by mohol pomôcť chrániť skríning.

Hubu môžu prenášať aj ľudia, u ktorých sa neprejavia príznaky infekcie. Počet tých, u ktorých len prežíva, dramaticky vzrástol. Americkí zdravotníci uvádzajú, že v porovnaní s rokom 2019 sa v roku 2020 zvýšil jej výskyt o 21 %, a v roku 2021 v porovnaní s rokom 2020 vzrástol počet "kolonizovaných" ľudí o 209 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok